Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Leentjebuuruitzending beluisteren

06/05/2012

Gamelan onder het noorderlicht

noorderlicht

Overal in de wereld, nu ja, afgezien van Afrika en Latijns Amerika, zijn componisten te vinden die zich laten inspireren door de klank, de structuur en het ritme van Indonesische gamelan. Daarbij baseren zij zich gewoonlijk op een van de volgende varianten: de statige, tamelijk warm en zoevend klinkende Javaanse hofgamelan; of de spectaculaire, fris en helder klinkende Balinese gong kebyar. De gamelan haalde rond 1995 IJsland.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/04/2012

Amerikanen en Nederlanders

Lunapark

Ensembe Lunapark en Gaudeamus Muziekweek presenteren begin deze maand in het Utrechtse Muziekhuis een staalkaartje van Nederlandse componisten. Het Aurelia Saxofoonkwartet doet hetzelfde met vier Amerikanen en de meest Amerikaanse componist hier te lande, Jacob TV, aan het einde van de maand in het Amsterdamse Bethaniënklooster. In deze aflevering van Bijdetijds een keuze uit hún keuzes: muziek van Charles Ives en Steve Reich, van Paul Termos en David Dramm.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

27/04/2012

Exotische strijkkwartetten

Kronos Quartet

Het Kronos Quartet uit San Francisco verstrekte in zijn nu bijna veertigjarige bestaan een kleine zeshonderd schrijfopdrachten, niet alleen aan componisten met grote namen - Steve Reich, Alfred Schnittke, John Adams - maar opvallend vaak ook aan (minder bekende) componisten uit niet-westerse landen. In deze aflevering van Leentjebuur voor het Kronos gecomponeerde, en door het Kronos gerarrangeerde muziek uit Azerbeidzjan, Armenië, Argentinië, Hongarije en India.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/04/2012

Hommages aan Bauckholt en Morales

Carola Bauckholt

Rondvliegende bolhoeden belagen Paul Hindemith en Darius Milhaud in de dada-film Vormittagsspuck van Hans Richter uit 1928; de Duitse componiste Carola Bauckholt schreef er, negentig jaar na dato, nieuwe muziek bij. Deze wondelijke combinatie is te zien en te horen bij het Ives Ensemble dat op 19 april in het Muziekgebouw aan ’t IJ een portret schetst van deze eigenzinnige en vindingrijke toonkunstenares.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

27/04/2012

Verre klanken

Hosokawa Toshio

Steeds meer Oosterse componisten waagden zich in de laatste decennia van de twintigste eeuw aan het schrijven van noten in een nieuw, eigenzinnig idioom. Los van de conventies van hun plaatselijke, niet zelden imposante muziektradities. Los ook van de conventies van de westerse klassieken, en van de twintigste-eeuwse modernisten. Chinezen, Mongoliërs, Japanners en Koreanen schreven onbekommerd op wat zíj dachten dat gehoord moest worden, vrijelijk puttend uit alles waarvan zíj dachten dat het waardevol was.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/04/2012

Bach, vreemde vogels en eeuwige rust

Reza Nemavar

Het Nieuw Ensemble speelt deze maand muziek van de Amerikaanse componist George Crumb, en ensemble Zerafin is nog eenmaal te horen met nieuwe muziek uit vooral oostelijke contreien. Vandaag in Bijdetijds muziek van Crumb, de Nederlanders Theo Loevendie en Reza Namavar, van Vache Sharafyan uit Armenië en Polina Medyulyanova uit Oezbekisten. Dat levert geheel toevallig en onbedoeld een paar opvallende raakpunten op: vogels, de dood en Bach.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

27/04/2012

Van San Francisco naar Chicago

Harry Partch

De afgelopen maanden speelde het Belgische ensemble Ictus in Venetië, Brussel en Amsterdam een spraakmakende, nieuw gearrangeerde versie van The Wayward, een reisverhaal in vier episodes van de Californische componist Harry Partch. De titel Wayward betekent zoveel als eigenzinnig, een kwalificatie die ook volledig van toepassing is op de componist zelf. Partch, die leefde van 1901 tot 1974, was een van de eerste westerlingen die zich serieus bezig hielden met microtonaliteit.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/04/2012

Sneeuw en ijs

Hans Abrahamsen

Mooi getimed van het Bethaniënklooster en het Muziekgebouw aan 't IJ, deze zalen presenteren hun winters getinte programma's Northern Sky en Deense Sneeuw in februari - de maand waarin in Nederland de winter begon. Het Asko|Schönberg ensemble speelt op 16 februari werk van de Deense componisten Hans Abrahamsen en Carl Nielsen. Op 19 februari spelen de Estse cellist Allar Kaasik en pianist Jeroen Riemsdijk werk van Erkki- Sven Tüür en andere levende Estse componisten. In Bijdetijds daarom een half uurtje Abrahamsen en een half uurtje Tüür.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

27/04/2012

Doorslaande rieten

mondharmonica

Het mondorgel speelde eeuwenlang in de Europese gecomponeerde muziek geen enkele rol, maar in de oude hofmuziek van China, Korea en Japan is dit instrument toonaangevend. De sheng, sho en saenghwang zijn, kort gezegd, bundels rechtopstaande bamboe pijpjes, waardoor ze werkelijk op een orgel lijken. In ieder pijpje zit een doorslaand riet, net als bij ons in het accordeon en de mondharmonica, de westerse nakomelingen van het oosterse mondorgel.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/04/2012

Claron McFadden zingt alles

Claron McFadden

Op vrijdag 13 januari presenteren saxofoonkwartet Artvark en sopraan Claron McFadden in het Amsterdamse Bimhuis hun gezamenlijke cd Sly Meets Callas. Sly staat voor Sly Stone, de man van soul, funk en psychedelica uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Callas staat voor de Amerikaans-Griekse sopraan Maria Callas, icoon en diva van de klassieke opera.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

27/04/2012

Chinoiserieën voor piano

Jenny Lin

Nogal wat Europese en Amerikaanse componisten lieten in de vorige eeuw een gewillig oor hangen richting het Oosten. Niet allemaal namen zij wat zij hoorden even serieus als bijvoorbeeld Karl Heinz Stockhausen of Yannis Xenakis, Ton de Leeuw of Louis Andriessen die de moeite namen zich in de esthetiek en de muzikale mogelijkheden van bijvoorbeeld de Chinese muziek te verdiepen. Die oppervlakkigheid leverde een baaierd aan chinoiserieën op, waarin het cliché van de Chinese pentatoniek hoogtij viert. De in Taiwan geboren Amerikaanse pianiste Jenny Lin speelde een hele cd vol met deze curieuze, meestal opgewekte en gevaarloze nummertjes.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

28/11/2011

Whirly Girls - ELECTRA en andere sterke vrouwen

Whirly Girls

Au clair de la Lune is een achttiende-eeuws Frans volksliedje, hier klonk een opname ervan uit 1860, gecombineerd met carillon in een compositie uit 2008 van Renske Vrolijk, gespeeld door beiaardier Frans Haagen. Zo werkt Vrolijk graag, zij verbindt heden met verleden door oude geluidopnamen, foto's en filmbeelden nieuw leven in te blazen met nieuw gecomponeerde muziek. Of door stijlen en technieken van muziekmeesters uit voorbije eeuwen als leidraad te nemen, als uitgangspunt voor vorm en inhoud van haar eigen muziek. Oude machines boeien haar, van fonograaf tot vliegtoestel, en helden en heldinnen van weleer onder wie uitvinders, zeppelinpiloten en oorlogsvliegeniers.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

28/11/2011

Japanse tuinen in zomer en herfst

Kaija Saariaho

De Finse componiste Kaija Saariaho was in oktober van dit jaar te gast in Den Haag, drie dagen lang klonk daar haar muziek in verschillende zalen tijdens het Kaija Saariaho Festival. Ook haar compositie Six Japanese Gardens was daar te horen, smaakvol en kundig geënt op haar ervaringen in Japan in 1993. Er blijkt inmiddels ook een andere muzikale band te bestaan tussen Finland en Japan; in de Finse plaats Porvoo richtten cellist Seppo Kimanen en de Japanse componist Toshi Ichiniyagi vorig jaar de Japan Finland Contemporary Music Society op.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

28/11/2011

November Music 2011

November Music 2011

Van de twee toonaangevende jaarlijkse nieuwe muziek-festivals, de Gaudeamus Muziekweek en November Music, is deze maand het laatstgenoemde aan de beurt. Van woensdag 9 tot en met zondag 13 klinken in de Verkadefabriek en veertien andere locaties in Den Bosch akoestische instrumenten en elektronica, cerebrale en aardse stukken, gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Over Yannis Kyriakides en Seung-Ah Oh verschijnen mooie geschreven componistenportretten; in deze uitzending sprekende voorbeelden van hun muziek.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/11/2011

Vrije stukken en nieuwe schoenen

Tomoko Mukaiyama

De oktoberaflevering van de Red Sofa-serie in de Rotterdamse Doelen staat in het teken van Alles Adams, een reeks van vijf concerten en zes luisterlessen. Op het programma ditmaal onder meer City Noir, Adams nieuwste werk gespeeld door het Portugese Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Musica, en Hallelujah Junction gespeeld door Ralph van Raat en Maarten van Veen. Deze pianisten zetten dit stuk voor twee piano's een paar jaar geleden op cd, daar kunt u nu naar luisteren.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

10/09/2011

Onaangepaste Amerikanen

Harry Partch

Halverwege de vorige eeuw verraste een handvol Amerikaanse componisten de wereld met radicaal onaangepast muzikaal gedrag. Dat wil zeggen, onaangepast ten opzichte van de Europese klassieke traditie en de cerebrale, intellectualistische vernieuwingen van de modernisten in de Oude Wereld. Harry Partch, geboren in 1901, had lak aan alle muzikale conventies; hij ontwierp en bouwde zijn eigen instrumenten, ontwikkelde zijn eigen toonschalen, en ontleende ideeën aan muziek uit het verre verleden en van verre volken. Met name de oude Grieken en de Chinezen boeiden hem.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/08/2011

Met klokgelui van oud naar nieuw

Muziekweek

Klaterend klokkenspel in Vredenburg Leidsche Rijn luidde op zondag 4 september het Festival Oude Muziek uit, en de Gaudeamus Muziekweek in. De Bossche beiaardier Joost van Balkom bespeelde er een verrijdbaar carillon, dat tijdens de Gaudeamus Muziekweek, tot en met 11 september, in museum Van Speelklok tot Pierement staat. Daar klinkt de elektro -akoestische compositie Humming Birds van Van Balkom en kunstenaar Bert Vogels, waaruit u zojuist een fragment hoorde. Mooi idee, zo'n bronzen brug voor de oversteek van oud naar nieuw.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

01/08/2011

Extended techniques over de grenzen

Brian Ferneyhough

Waarschijnlijk heeft oude Japanse fluitmuziek noch Luciano Berio in de jaren zestig, noch Brian Ferneyhough twintig jaar later rechtstreeks verleid tot hun spraakmakende fluitcomposities met puffen en zuchten, schrille uithalen en halsbrekende toeren. Maar als je hun fluitsolo's naast die van Japanners zet, blijken ze opvallend goed bij elkaar te passen. Dat vindt fluitist Tosiya Suzuki ook. In een recital op cd combineerde hij moderne fluitcomposities van Japanners - die wellicht op hun beurt westerse creatieve geesten als Berio en Ferneyhough tot voorbeeld namen - met die van westerlingen.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

29/06/2011

Een prijs en een cd - Kyriakides en Zuidam

Toonzetters

In juni kreeg Yannis Kyriakides de Toonzetters Prijs voor zijn compositie Paramyth. Rust en ruimte, uitgebalanceerd gebruik van elektronica, en ideeën ontleend aan niet-westerse muziek zijn aanknopingspunten in zijn werk. Diezelfde avond nam Robert Zuidam een exemplaar van zijn kersverse cd Suster Bertken in ontvangst. Suster Bertken woonde van 1426 tot 1514 in de stad Utrecht, waarvan 58 jaar in een kleine kluis. Haar devotie, visioenen en teksten verleidden Robert Zuidam tot een eerbetoon.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

29/06/2011

Westerlingen uit Korea

Seung-Ah Oh

Actuele muziek van enige schoonheid of ander kunstzinnig belang - in Noord-Korea bestaat zij niet. Maar feitelijk ook nauwelijks in het democratische Zuid-Korea. Daar houden comopositiedocenten hardnekkig vast aan de dodecafonie van bijna een eeuw geleden. Wie meer wil leren vertrekt naar het buitenland, zoals de Yi-Sang Yun (1917-1995) die in Frankrijk en Duitsland werkte. Jin-Hi Kim (1957) en Hyo-Shin Na (1959) studeerden in de Verenigde Staten, en de nu 42-jarige Seung-Ah Oh in de VS en Nederland.

Meer...