Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Stadsgeluiden

31/03/2003

Muziekpakhuis

Een groep muzikanten richtte in 1982 het Muziekpakhuis op, een particuliere, ongesubsidieerde muziekschool in Amsterdam met een eigenzinnige visie op muziekonderwijs. De persoonlijke ontwikkeling en vrije muzikale expressie van de leerling staan centraal. Dit vereist een individuele aanpak, afgestemd op de specifieke wensen en mogelijkheden van elk van de ongeveer veertienhonderd leerlingen. ‘Het uitgangspunt is dat het spelen van muziek leuk moet zijn, en plezier kun je niet in een keurslijf van strakke lesmethoden dwingen’, luidt het credo.

Ongeveer veertig musici verzorgen het onderwijs, zij leiden ensembles en begeleiden optredens. Onder de vlag van het Muziekpakhuis voeren zij een zelfstandige lespraktijk en naast hun docentschap zijn zij steevast ook uitvoerend musicus. De combinatie van doceren en optreden wordt door het Muziekpakhuis gekoesterd, omdat het de ontwikkeling van de leraar gaande, en haar of zijn bevlogenheid levend houdt.

Amsterdammers van alle leeftijden kunnen in het Muziekpakhuis terecht voor individuele lessen op allerhande instrumenten. Voor wie samen met anderen wil spelen of zingen zijn er workshops, bands, ensembles, koren en zanggroepen in talloze bezettingen en muziekstijlen. Leerlingen treden geregeld op, bijvoorbeeld in het Bimhuis, De Melkweg, Paradiso, in buurthuizen en in kerken.

De vraaggerichte manier van werken past het Muziekpakhuis toe op het muziekonderwijs binnen de muziekschool, maar ook daarbuiten. Op eigen initiatief, of op verzoek van scholen, instellingen en bedrijven ontwikkelt en verzorgt het Muziekpakhuis workshops op maat. Het recentste voorbeeld daarvan is het Stadsgeluidenproject voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

© Peter van Amstel - 2003