Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/11/2011

Vrije stukken en nieuwe schoenen

Tomoko Mukaiyama

De oktoberaflevering van de Red Sofa-serie in de Rotterdamse Doelen staat in het teken van Alles Adams, een reeks van vijf concerten en zes luisterlessen. Op het programma ditmaal onder meer City Noir, Adams nieuwste werk gespeeld door het Portugese Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Musica, en Hallelujah Junction gespeeld door Ralph van Raat en Maarten van Veen. Deze pianisten zetten dit stuk voor twee piano's een paar jaar geleden op cd, daar kunt u nu naar luisteren.

Dit was Hallelujah Junction van John Adams gespeeld door Ralph van Raat en Maarten van Veen. Deze en meer muziek van Adams is op 8 oktober te horen in de Red Sofa-serie van de Rotterdamse Doelen. Tijdens hetzelfde concert gaat bovendien een pianokwartet van Vanessa Lann in première.

Oók op 8 oktober een Dag in de Branding in Den Haag, met muziek van Martijn Padding, Diderik Wagenaar en, vooral van Kaija Saariaho. Het Koninklijk Conservatorium wijdt een driedaags festival aan het werk van deze Finse componiste, die zelf ook van de partij is. De Dag in de Branding sluit daar dankbaar bij aan.

Van Kaija Saariaho hoort u nu Noa Noa gespeeld door fluitiste Camilla Hoitenga, en de eerste en de vijfde van Six Japanese Gardens, uitgevoerd door fluitiste Hoitenga, percussionist Florent Jodelet, cellist Anssi Karttunen en sopraan Dawn Upshaw. Van Kaija Saariaho hoorde u Noa Noa gespeeld door fluitiste Camilla Hoitenga, en de eerste en de vijfde van Six Japanese Gardens, uitgevoerd door fluitiste Hoitenga, percussionist Florent Jodelet en cellist Anssi Karttunen. Studenten van het Koninklijk Conservatorium spelen deze en andere muziek van Saariaho tijdens een Saariaho Festival in het Conservatorium op 6, 7 en 8 oktober.

De nieuwe 'installation performance' Shoes van pianiste Tomoko Mukaiyama is een collage van muziek waarin Ligeti, Bach, Rzewski, Chopin en de Carpenters voorbijlopen. De eerstvolgende uitvoering is op 28 oktober in het Muziekgebouw aan 't IJ, daarna doet Shoes nog Korzo in Den Haag en De Harmonie in Leeuwarden aan. Na afloop van de concerten zijn er jurken, tassen en schoenen te koop van Mukaiyama's favoriete topontwerpers.

Luister naar de virtuoze en vindingrijke in Carny, een pianosolo van John Zorn. U hoorde Carny van John Zorn, gespeeld door pianiste Tomoko Mukaiyama die in het Amsterdamse Muziekgebouw haar nieuwe project Shoes ten gehore brengt op 28 oktober, en op achtereenvolgens 1 en 14 december in Den Haag en Leeuwarden.

Eerder dit jaar verscheen op het label Neos de cd Works for Ensemble van de Duitse klarinettist en componist Jörg Widmann, leerling en bewonderraar van Wolfgang Rihm. In de Zaterdagmatinee van het Amsterdamse Concertgebouw, speelt Widmann op 29 oktober met het Asko Schönberg-ensemble muziek van Rihm en van zichzelf: de Nederlandse première van Dubaïrische Tänze, met hoorbare herinneringen aan zijn verblijf in een van de Arabische emiraten.

Luister nu naar de eerste vier van Jörg Widmanns tien Freie Stücke, uitgevoerd door Collegium Novum Zürich onder leiding van de componist. U hoorde van Jörg Widmanns de eerste vier van zijn tien Freie Stücke, uitgevoerd door Collegium Novum Zürich onder leiding van de componist. Op 29 oktober speelt het Asko Schönberg-ensemble muziek van Widmann, Schreker en Rihm in het Amsterdamse Concertgebouw.

1. John Adams. Complete Piano Music - Hallelujah Junction (2007). 15:59
Ralph van Raat en Maarten van Veen
Naxos American Classics
2. Kaija Saariaho. Private Gardens - Noa Noa (1995). 08:53
Camilla Hoitenga (fluit)
Ondine ODE9062
3, 4. Kaija Saariaho. Private Gardens
- Six Japanese Gardens No. 1: Tenju-an Garden of Nanzen-ji Temple (1995). 03:50
- Six Japanese Gardens No. 5: Moss Garden of the Saiho-ji (1995). 02:53
Camilla Hoitenga (flute), Florent Jodelet (percussion), Anssi Karttunen (cello), Dawn Upshaw (soprano)
Ondine ODE9062
5. John Zorn. Cartoon Chamber - S&M Music - Carny (2000). 12:33
Tomoko Mukaiyama
Tzadik 7330
6. Jörg Widmann. Works for Ensemble (2011)
- Freie Stücke 1. 01:26
- Freie Stücke 2. 05:42
- Freie Stücke 3 . 02:46
- Freie Stücke 4. 00:57
Collegium Novum Zürich onder leiding van Jörg Widmann
NEOS 10923

© Peter van Amstel - 2011