Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/04/2012

Sneeuw en ijs

Hans Abrahamsen

Mooi getimed van het Bethaniënklooster en het Muziekgebouw aan 't IJ, deze zalen presenteren hun winters getinte programma's Northern Sky en Deense Sneeuw in februari - de maand waarin in Nederland de winter begon. Het Asko|Schönberg ensemble speelt op 16 februari werk van de Deense componisten Hans Abrahamsen en Carl Nielsen. Op 19 februari spelen de Estse cellist Allar Kaasik en pianist Jeroen Riemsdijk werk van Erkki- Sven Tüür en andere levende Estse componisten. In Bijdetijds daarom een half uurtje Abrahamsen en een half uurtje Tüür.

Volgens de programmatoelichting beweegt de muziek uit Estland zich in 'het spanningsveld van mystiek en rebellie'. Oordeelt u zelf. Tüür, geboren in 1959, studeerde fluit en percussie, maar maakte begin jaren tachtig eerst furore als rockmuzikant - met die rebellie zit het in elk geval wel goed. U hoort drie van zijn vroege werken. Eerst de driedelige Pianosonate uit 1985, daarna Architectonis II uit 1986 voor klarinet, cello en piano, maar met hier een basklarinet in plaats van de cello, en tenslotte uit 1989 het ensemblestuk Insula Deserta.

Cellist Allar Kaasik en pianist Jeroen Riemsdijk spelen zondagmiddag 19 februari in het Amsterdamse Bethaniënklooster muziek van Tüür en andere Estse componisten.

Volgens de Muziekgebouw-toelichting schept de Deense componist Hans Abrahamsen, geboren in 1952, een 'kraakhelder kristallijn klankuniversum met een grote variëteit aan ijskoude klokjes, ijle veegklanken en intrigerende roerbewegingen'. Dat is waar, met daarbij nog als muzikale voetnoot zijn hang naar herhaling en voorzichtige variatie, met dank aan de minimalisten.

In de jaren negentig deed Abrahamsen menige vingeroefening aan de hand van canons van Johann Sebastian Bach, door de Deen middels selecteren en repeteren naar zijn hand gezet. Abrahamsens voorlopige pièce de résistance is zijn uit tien canons en drie intermezzi opgebouwde ensemblewerk Schneeuit 2006.

U hoort eerst de Kanon zu Vier Stimme naar Bachs canon BWV 1074, meteen gevolgd door Canon 1a en 1b uit Schnee.

Op donderdag 16 februari speelt het Asko|Schönberg ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw het een uur durende werk Schneein zijn geheel in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ.

Deze aflevering van Bijdetijds werd samengesteld door Peter van Amstel.

1 t/m 3. Erkki-Sven Tüür. DeusExClavier - Piano Sonata (2010). 14:04
Hando Nahkur
Estonian Record Productions ERP3410
4. Erkki-Sven Tüür. Between the Lines - Architectonics II (2007). 09:47
Bärmann Trio
Coviello Contemporary 60703
5. Erkki-Sven Tüür. Ärkamine (Awakening) - Insula Deserta (2011). 08:49
Daniel Reuss & Sinfonietta Riga
Ondine Ode11832
6. Hans Abrahamsen. De Kunst der Fuge - Kanon zu Vier Stimmen (1994). 05:21
LINensemble
Classico ClassCD 408
7 & 8. Hans Abrahamsen. LINensemble - Schnee (2009). 17:54
Ensemble Recherche
Winter & Winte

© Peter van Amstel - 2012