Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Bijdetijdsuitzending beluisteren

28/11/2011

Whirly Girls - ELECTRA en andere sterke vrouwen

Whirly Girls

Au clair de la Lune is een achttiende-eeuws Frans volksliedje, hier klonk een opname ervan uit 1860, gecombineerd met carillon in een compositie uit 2008 van Renske Vrolijk, gespeeld door beiaardier Frans Haagen. Zo werkt Vrolijk graag, zij verbindt heden met verleden door oude geluidopnamen, foto's en filmbeelden nieuw leven in te blazen met nieuw gecomponeerde muziek. Of door stijlen en technieken van muziekmeesters uit voorbije eeuwen als leidraad te nemen, als uitgangspunt voor vorm en inhoud van haar eigen muziek. Oude machines boeien haar, van fonograaf tot vliegtoestel, en helden en heldinnen van weleer onder wie uitvinders, zeppelinpiloten en oorlogsvliegeniers.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

28/11/2011

Japanse tuinen in zomer en herfst

Kaija Saariaho

De Finse componiste Kaija Saariaho was in oktober van dit jaar te gast in Den Haag, drie dagen lang klonk daar haar muziek in verschillende zalen tijdens het Kaija Saariaho Festival. Ook haar compositie Six Japanese Gardens was daar te horen, smaakvol en kundig geënt op haar ervaringen in Japan in 1993. Er blijkt inmiddels ook een andere muzikale band te bestaan tussen Finland en Japan; in de Finse plaats Porvoo richtten cellist Seppo Kimanen en de Japanse componist Toshi Ichiniyagi vorig jaar de Japan Finland Contemporary Music Society op.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

28/11/2011

November Music 2011

November Music 2011

Van de twee toonaangevende jaarlijkse nieuwe muziek-festivals, de Gaudeamus Muziekweek en November Music, is deze maand het laatstgenoemde aan de beurt. Van woensdag 9 tot en met zondag 13 klinken in de Verkadefabriek en veertien andere locaties in Den Bosch akoestische instrumenten en elektronica, cerebrale en aardse stukken, gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Over Yannis Kyriakides en Seung-Ah Oh verschijnen mooie geschreven componistenportretten; in deze uitzending sprekende voorbeelden van hun muziek.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/11/2011

Vrije stukken en nieuwe schoenen

Tomoko Mukaiyama

De oktoberaflevering van de Red Sofa-serie in de Rotterdamse Doelen staat in het teken van Alles Adams, een reeks van vijf concerten en zes luisterlessen. Op het programma ditmaal onder meer City Noir, Adams nieuwste werk gespeeld door het Portugese Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Musica, en Hallelujah Junction gespeeld door Ralph van Raat en Maarten van Veen. Deze pianisten zetten dit stuk voor twee piano's een paar jaar geleden op cd, daar kunt u nu naar luisteren.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

10/09/2011

Onaangepaste Amerikanen

Harry Partch

Halverwege de vorige eeuw verraste een handvol Amerikaanse componisten de wereld met radicaal onaangepast muzikaal gedrag. Dat wil zeggen, onaangepast ten opzichte van de Europese klassieke traditie en de cerebrale, intellectualistische vernieuwingen van de modernisten in de Oude Wereld. Harry Partch, geboren in 1901, had lak aan alle muzikale conventies; hij ontwierp en bouwde zijn eigen instrumenten, ontwikkelde zijn eigen toonschalen, en ontleende ideeën aan muziek uit het verre verleden en van verre volken. Met name de oude Grieken en de Chinezen boeiden hem.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/08/2011

Met klokgelui van oud naar nieuw

Muziekweek

Klaterend klokkenspel in Vredenburg Leidsche Rijn luidde op zondag 4 september het Festival Oude Muziek uit, en de Gaudeamus Muziekweek in. De Bossche beiaardier Joost van Balkom bespeelde er een verrijdbaar carillon, dat tijdens de Gaudeamus Muziekweek, tot en met 11 september, in museum Van Speelklok tot Pierement staat. Daar klinkt de elektro -akoestische compositie Humming Birds van Van Balkom en kunstenaar Bert Vogels, waaruit u zojuist een fragment hoorde. Mooi idee, zo'n bronzen brug voor de oversteek van oud naar nieuw.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

01/08/2011

Extended techniques over de grenzen

Brian Ferneyhough

Waarschijnlijk heeft oude Japanse fluitmuziek noch Luciano Berio in de jaren zestig, noch Brian Ferneyhough twintig jaar later rechtstreeks verleid tot hun spraakmakende fluitcomposities met puffen en zuchten, schrille uithalen en halsbrekende toeren. Maar als je hun fluitsolo's naast die van Japanners zet, blijken ze opvallend goed bij elkaar te passen. Dat vindt fluitist Tosiya Suzuki ook. In een recital op cd combineerde hij moderne fluitcomposities van Japanners - die wellicht op hun beurt westerse creatieve geesten als Berio en Ferneyhough tot voorbeeld namen - met die van westerlingen.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

29/06/2011

Een prijs en een cd - Kyriakides en Zuidam

Toonzetters

In juni kreeg Yannis Kyriakides de Toonzetters Prijs voor zijn compositie Paramyth. Rust en ruimte, uitgebalanceerd gebruik van elektronica, en ideeën ontleend aan niet-westerse muziek zijn aanknopingspunten in zijn werk. Diezelfde avond nam Robert Zuidam een exemplaar van zijn kersverse cd Suster Bertken in ontvangst. Suster Bertken woonde van 1426 tot 1514 in de stad Utrecht, waarvan 58 jaar in een kleine kluis. Haar devotie, visioenen en teksten verleidden Robert Zuidam tot een eerbetoon.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

29/06/2011

Westerlingen uit Korea

Seung-Ah Oh

Actuele muziek van enige schoonheid of ander kunstzinnig belang - in Noord-Korea bestaat zij niet. Maar feitelijk ook nauwelijks in het democratische Zuid-Korea. Daar houden comopositiedocenten hardnekkig vast aan de dodecafonie van bijna een eeuw geleden. Wie meer wil leren vertrekt naar het buitenland, zoals de Yi-Sang Yun (1917-1995) die in Frankrijk en Duitsland werkte. Jin-Hi Kim (1957) en Hyo-Shin Na (1959) studeerden in de Verenigde Staten, en de nu 42-jarige Seung-Ah Oh in de VS en Nederland.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

22/06/2011

Een prijzenregen in het Muziekgebouw

Kammersängerin

Op 22 juni, toen het podiumseizoen zo'n beetje ten einde was gelopen, daalde er in het Amsterdamse Muziekgebouw nog een weldadig prijzenregentje neer. De meest begeerde van de drie uitgereikte prijzen, de Matthijs Vermeulenprijs, is dit jaar voor componist Richard Rijnvos. De Buma Toonzettersprijs, net als de Vermeulenprijs bestemd voor een componist, ging naar Yannis Kyriakides vanwege zijn wonderschone compositie Paramyth. En de Sena Performers Toonzetters Prijs, bedoeld voor een buitengewoon opvallend ensemble, werd dit jaar verdiend door het vanuit Den Haag opererende ensemble Klang.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

22/06/2011

Olivier Messiaen – Exotische vogeltjes

Olivier Messiaen

‘De Indiase oorsprong van vele van zijn ritmes is inderdaad niet te ontkennen, maar wij moeten dit toch met een korreltje zout nemen', schamperde Ton de Leeuw in zijn boek Muziek van de Twintigste Eeuw over Olivier Messiaen. Messiaen baseerde zich op eeuwenoude, in onbruik geraakte informatie, vervolgde De Leeuw, en veel van zijn ritmes waren heus niet exclusief Indiaas. Maar dan schrijft hij: 'De componist is hierdoor wél gekomen tot een on-westerse ritmische praktijk: het leven en gestalte geven aan abstracte ritmische formules.'

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

05/05/2011

Groeten uit Bali van Colin en Ben

Colin McPhee

Tijdens de Koloniale Tentoonstelling in Parijs van 1931 hoorde de Canadese pianist en componist Colin McPhee voor het eerst een live-uitvoering van Balinese muziek. Prins Gedé Ngurah Mandera uit Pliatan had de leiding - en hij was niet gelukkig: 'We werden weggestopt, wij Balinezen, als slaven', beklaagde hij zich later. Maar voor McPhee was de kennismaking niet minder dan een openbaring. Nog hetzelfde jaar vertrok hij voor acht jaar naar Indonesië. Hij bestudeeerde er de plaatselijke muziek, publiceerde erover en componeerde nieuwe stukken.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

29/04/2011

Iannis Xenakis - Biwa’s, djembes en elektronica

Iannis Xenakis

De Griekse componist Iannis Xenakis die tien jaar geleden overleed en daarom dit seizoen her en der wordt herinnerd en geëerd, pionierde in elektronische muziek en in het componeren voor slagwerk. Beide fascinaties combineerde hij met een levendige belangstelling voor niet-westerse muziek. In het Osaka Paviljoen van de Japanse IJzer- en Staalfederatie te Osaka ging tijdens de wereldtentoonstelling in 1970 zijn werk Hibiki Hana Ma in première. Voor deze elektronische compositie gebruikte hij samples van orkestklanken, een snarentrommel en de kloeke Japanse luit biwa.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

08/03/2011

Iannis Xenakis - Oresteia op zijn Japans

Iannis Xenakisradioprogramma

De Griekse componist Iannis Xenakis, die tevens een begenadigd architect was, staat bekend om de mathematische precisie waarmee hij zijn stukken componeerde. Slagwerkers roemen hem om zijn uitbundige en virtuoze slagwerkpartijen, waarmee hij het ondergeschoven kindje van de westerse orkestmuziek, het slagwerkarsenaal, een rol van betekenis gaf. 'Ik ben erg onder de indruk van het drummen in India, dat is volgens mij een van de belangrijkste percussietradities', zei hij eens in een radiointerview. Ook bewonderde hij de Japanse en Afrikaanse percussie.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

09/02/2011

De Spanje-Iran-Azerbeidzjan-connectie

Arcángel

Afgelopen januari brachten tijdens de Flamenco Biënnale in Amsterdam het Nieuw Ensemble en drie Azerbeidzjaanse musici Ali-Zadeh's compositie Mugflagamenco in première. Steeds meer Nederlandse festivals, ook die van welke je dit het minst zou verwachten, ruimen plaats in voor niet-Westerse muziek. Festival Musica Sacra in Maastricht bracht Indiase en Syrische muziek onder de noemer 'devotie'. In het Bossche nieuwe muziek-festival November Music maakten Indiase musici hun opwachting. De Amsterdamse Night of the Unexpected presenteerde Indonesische muziek onder het motto: exotische muziek van ver klinkt de westerling als avant-garde in oren.

Meer...

The Wild Wild East - Rasa, Tropentheater, Bimhuis en Zuiderpershuis.

22/01/2011

Opwinding en verstilling uit het Verre Oosten

Stepanida BorisavaDe wildste fantasieën over oosterse muziek deden eeuwenlang de ronde, de wildheid van de muziek zélf viel achteraf wel mee. In de eerste aflevering van het nieuwe tweejaarlijkse festival The Wild Wild East, 2 t/m 6 februari in Nederland en België, ligt de nadruk op Korea met uitstapjes naar Mongolië, China, Japan en Indonesië. Achter deze oppeppende festivalnaam gaan trouwens ook weldadige stiltes en concentratie schuil, het festival maakt meteen korte metten met al te wilde indianenverhalen.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

17/01/2011

Ritmes op het kaakbeen van de ezel

Luciano Berio

Om de eígenlijke muziek, die van strijkers en blazers, wat op te fleuren of kracht bij te zetten, viel er vroeger wel eens een klap in een westers symfonie- of kamerorkest - op instrumenten als de Turkse pauk, de Chinese tamtam of de Afrikaanse xylofoon - instrumenten uit gebieden waar percussie van oudsher een prominente rol speelt. In het Westen liet de emancipatie van het slagwerk tot diep in de vorige eeuw op zich wachten. De Fransman Edgar Varèse, geboren in 1883, verraste in 1933 het New-Yorkse concertpubliek met muziek voor een ensemble met, op twee sirenes na, uitsluitend slagwerk: twaalf trommels van groot tot klein, bekkens en gongs, triangels, koebellen en buisklokken, celesta en piano.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

13/12/2010

De Tao van Thee - Louis Andriessen & Tan Dun

Tan Dun

Vanuit het verre Westen is het niet zo moeilijk de operamuziek van China en Japan over één kam te scheren. Aan getokkelde citers en vijftonige toonladders, spectaculair slagwerk en penetrante stemmen, of aan diepe stiltes en lange glijtonen is de onderlinge verwantschap gemakkelijk te herkennen.

1. Hayashi Music of Noh - Hayabue (1990). 01:21 - Fujita Rokurobyoe (fue), Okura Genjiro (kotsuzumi), Okura Shonosuke (otsuzumi), Mishima Gentaro (taiko). Pan Music PMC-1108.

Luister naar dit radioprogramma via uitzending gemist van de Concertzender.

Meer...

The temptations of the East

10/12/2010

Cheating with the ears

pipaThe smell of fire still clung to the air when on 22 April 1988, the day after the oldest concert hall in the Netherlands burned down, Utrecht saw another musical milestone. The musical East was welcomed for the music itself. The French dhrupad singer Yvan Trünzler, Dutch sarangi player Joep Bor and the American pakhavaj player John Boswell took their positions on the especially purchased rug at music venue RASA. Stylishly dressed in comfortable shirts and trousers manufactured from Indian cotton they sat cross-legged as they gave a concert of vocal dhrupad, a traditional form of Indian art music. While The Beatles enriched their pop music from the 1960s onwards with loose references to Indian music, this threesome had thoroughly studied the tradition. It wasn’t everybody’s cup of tea, as became apparent that very same evening in another county seat.

Meer...

Rinnzekete bee bee bee

15/11/2010

November Music - Yang Yi-Ping

UrsonateFestivalcomponist Piet-Jan van Rossum bleek de verbindende schakel tussen November Music en het Eindhovense festival Tromp Percussion (13 t/m 21 november). Voor het Tromp slagwerkconcours schreef Van Rossum het verplichte werk All Facing Upwards dat alle kandidaten daar aanstaande woensdag zullen spelen. De Taiwanese slagwerkster Yi-Ping Yang, in 2006 zelf winnares van het Tromp concours, zette zich zondag in de Verkadefabriek achter snarentrommel en Glockenspiel om het stuk alvast wereldkundig te maken. Er klonk een breekbaar klankenspel waarin Yang de geheimen van (vooral) de snaredrum aftastte met (onder meer) Chinese eetstokjes. De extroverte, bizarre Ursonate uit 1931 van Kurt Schwitters voor stem vormde daarmee een weldadig contrast. Het had dadaïst Schwitters ongetwijfeld deugd gedaan zijn werk uitgevoerd te zien en horen worden door een Taiwanese in zwart tuniek met gouden banden en knopen, in charmant Chinese tongval. Rinnzekete . . . . . . bee . . . . bee . . . bee . . . .