TIJDLUS

Een live-cinema compositie van Huib Emmer (live elektronica), Joost van Veen (beeld) en Lukas Simonis (gitaar), met Nina Hitz (cello) en Kaoru Iwamura (klavichord en Farfisa orgel).

speelperiode: vanaf februari 2009
info, boekingen: Peter van Amstel

TIJDLUS ook op MySpace.

TIJDLUS is een voorstelling met archaÔsche beelden, stemmen, stof, trage beats, melodie, chemie, vreemde orgels, ruis en stuitergolven. Geluiden en beelden raken onlosmakelijk met elkaar verknoopt in loops, kortsluitingen zonder begin of einde waarop de tijd geen vat meer heeft. Meerdere loops schuiven over elkaar en veroorzaken zo een mooie wrijving waardoor de tijd wordt ingekleurd en vervormd. Componist en filmmaker stemmen de gemanipuleerde filmbeelden, live elektronica, en de klanken van Farfisa orgel, klavichord, cello en gitaar zorgvuldig op elkaar af, maar laten ook ruimte voor live aanpassingen, verstoringen en improvisaties. Die rekbaarheid veroorzaakt de juiste dynamiek, onvoorspelbaarheid en gekte.

Huib Emmer volgens journaliste Jaqueline Oskamp: ĎFilm (en dan liefst het groezeliger soort B-film), architectuur (bijvoorkeur een in verval geraakt industrieterrein) en literatuur (bizarre science fictionverhalen) leveren hem de ideeŽn voor muziekstukken. (...) Aan de film en de literatuur (in het bijzonder William Burroughs) zijn de cut-up en montagetechnieken ontleend die Emmer veelal toepast.í

Joost van Veen is sinds 1995 actief als filmmaker, filmperformer, geluidsontwerper en producent van celluloid georiŽnteerde projecten. Zijn korte films en live-cinema voorstellingen worden wereldwijd vertoond. Hij is mede-oprichter van De Filmwerkplaats in Rotterdam, en was jaren lang vaste kracht bij WORM.

Coprolalia
werk in uitvoering (augustus 2008)

Beat #2
werk in uitvoering (augustus 2008)

Where's the pilot?
werk in uitvoering (augustus 2008)

wie er meedoen
De samenwerking tussen Huib Emmer en Joost van Veen dateert al van 2004. Onder de naam FACES gaven zij sindsdien live-cinema voorstellingen in onder meer Lantaren-Venster in Rotterdam, tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht en het Skif Festival in St. Petersburg, Rusland. In de zomer van 2006 maakten zij, op uitnodiging van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een succesvolle tournee naar Poznan, Warschau en Krakow, Polen. Voor TIJDLUS is de bezetting uitgebreid met gitarist-componist Lukas Simonis (Liana Flu Winks, Dull Schicksal, Coolhaven), celliste-componiste Nina Hitz (Liana Flu Winks, Barton Workshop) en Kaoru Iwamura, virtuoze op de fortepiano en gespecialiseerd in de muziek van de achttiende-eeuwse componist Muzio Clementi.

wat je ziet
Joost van Veen gebruikt found footage, uit het online filmarchief www.archive.org stelde hij een archief samen met voornamelijk historisch filmmateriaal. Hij maakt er beeldmontages van naar aanleiding van geluids- en muziekfragmenten uit repetities met de componisten en musici. Deze collages, die hij tijdens de uitvoering live manipuleert, zijn vervolgens weer een inspiratiebron voor musici en componisten. Van Veens eigenzinnige beeldtaal is het resultaat van zorgvuldig verknippen, vervormen en aantasten van de beelden, die daardoor een nieuwe betekenis en een andere lading krijgen. De continuÔteit van stijlelementen en het herhalen van sequenties brengen eenheid in de voorstelling.

wat je hoort
Van Veens fraaie, duistere beeldtaal ligt in het verlengde van wat er aan gevonden geluidsmateriaal te horen is: nergens letterlijke samples, alles is ingrijpend bewerkt en vervormd. De live bespeelde instrumenten voegen daar zowel herkenbare als vervreemdende klanken aan toe, van flarden Mozart en Clementi tot Simonis en Hitz. De muziek van TIJDLUS balanceert tussen dwingend voorschrift en vrije interpretatie. Huib Emmer componeert vooral noten in vaststaande structuren. Lukas Simonis houdt van een flexibeler aanpak, in zijn stukken is ruimte voor toeval, improvisatie en dynamiek, zijn aanwijzingen voor de musici zijn vaak niet meer dan een globale routebeschrijving. Simonis werkte al eerder samen met zowel Emmer als Van Veen, zijn muziek vol bochtige vrijheden vormt een mooi contrast met de harkerige strakheid van Emmer.

info, boekingen
Peter van Amstel
tel.: +31 20 6004139

Lukas Simonis is gitarist en maakt radio (-fonische) hoorspelen voor WORM en de VPRO. Mede dankzij hem werd de CEM studio bij WORM ondergebracht. Onlangs maakte Simonis als solo-artiest een tournee in AustraliŽ. Zijn laatste twee cd's, Slots (solo) en News (ensemble), geven een idee van wat er in TIJDLUS te horen zal zijn.

Nina Hitz is celliste, zij speelt moderne muziek in diverse ensembles waaronder The Barton Workshop en Daswirdas, en in haar eigen band UIUIUI KOO (cello, stem en elektronica). Hitz speelt regelmatig in dans- en thaterproducties, waaronder Hoe Mozart Casanova sloeg (Orkater) en Heart of Darkness (Het Barre Land).

Kaoru Iwamura is specialiste op het gebied van van historische toetsinstrumenten. Zij studeerde piano aan de Musashino Academy of Music in Tokyo, haar interesse in de authentieke uitvoeringspraktijk leidde haar in naar Nederland, waar zij fortepiano studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. In 2006 ontving Iwamura in Engeland de Muzio Clementi Award voor haar subtiele spel op tien verschillende toeteninstrumentenuit de periode 1668-1866.