Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Renske Vrolijk

30/11/2011

Geraffineerd gruizige schoonheid

Renske Vrolijk

Whirly Girls van Renske Vrolijk en ELECTRA, met ook muziek van Lucas Wiegerink, Vanessa Lann en Michiel Mensingh, is te zien en te horen op 18 december om 20:30 in de Doelen, Rotterdam, en op 22 december om 20:30 in Huis aan de Werf, Utrecht. 

In haar muziek wekt Renske Vrolijk stemmen en geluiden uit vervlogen tijden tot leven. In geraffineerd gelaagde constructies combineert zij heldere muzikale lijnen met ruizige, knisperende samples. In Whirly Girls, haar nieuwe project met ensemble ELECTRA, eert zij de luchtvaartpioniersters Hanna Reitsch en Amelia Earhart. Wat drijft deze componiste die ook webredacteur is, en hoe gaat zij te werk?

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

28/11/2011

Whirly Girls - ELECTRA en andere sterke vrouwen

Whirly Girls

Au clair de la Lune is een achttiende-eeuws Frans volksliedje, hier klonk een opname ervan uit 1860, gecombineerd met carillon in een compositie uit 2008 van Renske Vrolijk, gespeeld door beiaardier Frans Haagen. Zo werkt Vrolijk graag, zij verbindt heden met verleden door oude geluidopnamen, foto's en filmbeelden nieuw leven in te blazen met nieuw gecomponeerde muziek. Of door stijlen en technieken van muziekmeesters uit voorbije eeuwen als leidraad te nemen, als uitgangspunt voor vorm en inhoud van haar eigen muziek. Oude machines boeien haar, van fonograaf tot vliegtoestel, en helden en heldinnen van weleer onder wie uitvinders, zeppelinpiloten en oorlogsvliegeniers.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

28/11/2011

Japanse tuinen in zomer en herfst

Kaija Saariaho

De Finse componiste Kaija Saariaho was in oktober van dit jaar te gast in Den Haag, drie dagen lang klonk daar haar muziek in verschillende zalen tijdens het Kaija Saariaho Festival. Ook haar compositie Six Japanese Gardens was daar te horen, smaakvol en kundig geënt op haar ervaringen in Japan in 1993. Er blijkt inmiddels ook een andere muzikale band te bestaan tussen Finland en Japan; in de Finse plaats Porvoo richtten cellist Seppo Kimanen en de Japanse componist Toshi Ichiniyagi vorig jaar de Japan Finland Contemporary Music Society op.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

28/11/2011

November Music 2011

November Music 2011

Van de twee toonaangevende jaarlijkse nieuwe muziek-festivals, de Gaudeamus Muziekweek en November Music, is deze maand het laatstgenoemde aan de beurt. Van woensdag 9 tot en met zondag 13 klinken in de Verkadefabriek en veertien andere locaties in Den Bosch akoestische instrumenten en elektronica, cerebrale en aardse stukken, gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Over Yannis Kyriakides en Seung-Ah Oh verschijnen mooie geschreven componistenportretten; in deze uitzending sprekende voorbeelden van hun muziek.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/11/2011

Vrije stukken en nieuwe schoenen

Tomoko Mukaiyama

De oktoberaflevering van de Red Sofa-serie in de Rotterdamse Doelen staat in het teken van Alles Adams, een reeks van vijf concerten en zes luisterlessen. Op het programma ditmaal onder meer City Noir, Adams nieuwste werk gespeeld door het Portugese Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Musica, en Hallelujah Junction gespeeld door Ralph van Raat en Maarten van Veen. Deze pianisten zetten dit stuk voor twee piano's een paar jaar geleden op cd, daar kunt u nu naar luisteren.

Meer...