Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Myanmar meets Europe

08/05/2012

21 gongs en trommels

Myanmar meets jazzZevenhonderd kilo Birmees brons, hout, rijstpasta, ijzervijlsel en verpakkingsmateriaal staan in Duitsland klaar voor een Europese tournee van Myanmar Meets Europe. Video-opnames vertonen het sjouwen met trossen trommeltjes aan rode koorden, het rangschikken van talloze gongs tot een samenhangend melodie-instrument, het aan elkaar schroeven van houten, rijk vergulde houtsnijwerkpanelen tot rekken die de instrumenten moeten dragen.

Meer...

Band of Gypsies

08/05/2012

Veroveraars

Band of GypsiesDe loftuitingen aan het adres van de 26-koppige Roemeens-Macedonische Band of Gypsies gaan gewoonlijk in termen van grote opwinding en buitenissig vertier. Er is sprake van uitzinnige arrangementen, van battles tussen een leger van vurige violen, cymbaloms en accordeons, en een bende van machtig funky koper met daverend percussiegeweld. Zo lok je mensen niet naar een festival of concert, zo jaag je ze de schuilkelder in, zou je zeggen.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

06/05/2012

Gamelan onder het noorderlicht

noorderlicht

Overal in de wereld, nu ja, afgezien van Afrika en Latijns Amerika, zijn componisten te vinden die zich laten inspireren door de klank, de structuur en het ritme van Indonesische gamelan. Daarbij baseren zij zich gewoonlijk op een van de volgende varianten: de statige, tamelijk warm en zoevend klinkende Javaanse hofgamelan; of de spectaculaire, fris en helder klinkende Balinese gong kebyar. De gamelan haalde rond 1995 IJsland.

Meer...