Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

In memoriam Otto Ketting

15/04/2013

De Ketting-Proef

Otto KettingHebt u de Ketting-Proef al uitgeprobeerd? De op 13 december 2012 overleden componist Otto Ketting, bedacht hem zelf. Dat wil zeggen, hij ontwierp de Pijper-Proef naar zijn illustere voorganger Willem Pijper. ‘Dat gaat zo’, schreef hij in 1972. ‘Wat voor platen met muziek van Pijper heeft u?’, een vraag aan de verkoper in de grootste platenzaak in de buurt. Die zal kiezen uit twee antwoorden: ‘a) Van wie zegt u?’en ‘b) Nee, daar kunnen wij u niet aan helpen.’

Meer...

Aktueel uitzending beluisteren

04/04/2013

Strijkers, vrijbuiters en oosterlingen

Matangi KwartetTwisted Blues with Twisted Ballad is de titel van een concert dat het Matangi Kwartet op 27 april geeft in Korzo, Den Haag. In Muziekhuis Utrecht presenteert Gaudeamus op 21 april een eerste Gaudeamus Sessie, en het Nieuw Ensemble speelt op 18 april in het Muziekgebouw aan 't IJ muziek van een Turkse, Japanse, Koreaanse en Tjechische componist. In deze aflevering van Aktueel muziek van het Matangi Strijkkwartet, en van componisten die bij hen en in de andere genoemde concerten op het programma staan.

Meer...

Bijdetijds - Gaudeamus Muziekweek 2012uitzending beluisteren

04/04/2013

In memoriam Annelie de Man

Annelie de ManOp zaterdagavond 8 september 2012 speelde in Vredenburg Leeuwenbergh het Utrechtste ensemble Insomnio, vast ensemble van de Gaudeamus Muziekweek. Twee gegadigden voor de Gaudeamus Prijs stonden op het programma: de Duitser Benjamin Scheuer en de Amerikaan Edward Hamel. Verder de Spanjaard Mateu Malondra en de Nederlander Roderik de Man. Het concert opende met de wereldpremière van De Mans Le Clavecin Illuminé voor klavecimbel en ensemble, opgedragen aan zijn in 2012 overleden echtgenote Annelie.

Meer...

Aktueeluitzending beluisteren

04/04/2013

Glasheldere herhalingen

Konono No. 1‘Vijf dagen glasheldere muziek, films, dj's en meer' belooft het World Minimal Music Festival dat zich van 3 tot en met 7 april zal afspelen in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ en in Muziekgebouw Eindhoven. Op het programma staan Steve Reich, Philip Glass, Louis Andriessen en Simeon ten Holt maar aan deze oudgedienden gaan wij ditmaal voorbij. U maakt kennis met de minder gebruikelijke gasten in dit festival.

Meer...

Bijdetijds - Gaudeamus Muziekweek 2012uitzending beluisteren

04/04/2013

Gesualdo, chaos en Zingende Toren

De Zingende TorenHet vervolg van onze serie Concertzender-opnames van de Gaudeamus Muziekweek 2012 voert ons vandaag van Leeuwenberg, via de Geertekerk en de Nicolaïkerk in Utrecht naar de Vleuterweide in Leidsche Rijn. Daar staat De Zingende Toren; Jorrit Tamminga en Luc Houtkamp schreven nieuwe stukken voor dit glazen klokken-carillon, blokfluit en elektronica. Ook hoort u basklarinettiste Marij van Gorkum in een stuk van de Brit John Croft, en een Space Opera voor strijktrio van de Nederlander Morris Kliphuis.

Meer...

Aktueeluitzending beluisteren

04/04/2013

Tan Dun, Donck en Cage (alweer)

Dyane DonckDeze uitzending van Aktueel is gewijd aan Een Dag met John Cage, op 23 februari in de Rotterdamse Doelen. Daarnaast aan Ghost Opera voor strijkkwartet en pipa van de Tan Dun, in maart tweemaal live te horen. En aan The Obscure Thoughts of Isabella Green, een multimediashow voor gamelan, elekronica en stem van Dyane Donck, op 21 februari te zien en te horen in Plaza Futura, Eindhoven.

Meer...

Aktueeluitzending beluisteren

04/04/2013

Haagse hopjes

Nieuw European EnsembleIn Den Haag en Amsterdam klinkt in februari muziek uit een baaierd aan buitenlanden: Estland en drie Scandinavische landen, de Verenigde Staten, Ierland en Servië. En nogal wat premières van Nederlandse componisten van goeddeels buitenlandse geboorte. Het Amsterdamse Concertgebouw brengt Mystiek Tussen Pop en Klassiek. Het Muziekgebouw aan ’t IJ presenteert Made in Scandinavia. Haagse Hopjes is de verzamelnaam van een serie concerten in Korzo met drie Haagse ensembles.

Meer...

Bijdetijds - Gaudeamus Muziekweek 2012uitzending beluisteren

04/04/2013

Akoestisch en elektronisch in de Nicolaïkerk

Marieke van de VenDe vaste drietraps-muziekroute van de Gaudeamus Muziekweek was op dinsdag 4 september 2012 een heen-en-weertje Nicolaïkerk-Leeuwenbergh-Nicolaïkerk. Voor deze uitzending van Bijdetijds blijven we in de Nicolaïkerk, te beginnen met het tweede stuk van de avond dat volgde na de prijswinnende compositie Alaska van Konstantin Heuer - die was in onze vorige Muziekweek-aflevering al te horen. Het concert in Vredenburg Leeuwenbergh komt in een volgende uitzending aan bod.

Meer...

Aktueeluitzending beluisteren

04/04/2013

Torstensson - Houthakken aan ’t IJ

Klas TorstenssonKlas Torstensson noemt zichzelf een langzaamschrijver, maar binnen vier maanden levert hij wel drie premières voor het Muziekgebouw aan ’t IJ, waar hij dit seizoen huiscomponist is. Houthakken is zijn hobby, de componist zegt het zelf, en inderdaad, in veel van zijn muziek vallen rake klappen. Maar ook stiltes; Torstensson schrijft prachtige ingetogen passages, voor sopraan Charlotte Riedijk bijvoorbeeld, of voor solosaxofoon.

Meer...

Bijdetijds - Gaudeamus Muziekweek 2012uitzending beluisteren

04/04/2013

Charly Piper, Martijn Padding en Andys Skordis

Trombone en vliegertouwIn deze aflevering een deel van het Gaudeamus Muziekweek 2012-openingsconcert in de Geertekerk door het Asko|Schönberg ensemble. En een compositie van trombonist Koen Kaptijn en elektronica-specialist Frouke Wiarda voor vliegertouw, elektronica en trombone. Er klinkt muziek van de twintigjarige Brit Charlie Piper, de 56-jarige Nederlander Martijn Padding en de negentienjarige Cyprioot Andys Skordis - de Gaudeamus Muziekweek presenteert graag componisten van naam te midden van aanstormend talent.

Meer...

Aktueeluitzending beluisteren

04/04/2013

Nederland-België: het AAA Festival

deBurenHet Vlaams-Nederlands Huis deBuren presenteert ‘schoonheid en wijsheid van de Lage Landen’. Samen met het Concertgebouworkest organiseert deBuren het AAA Festival (Actueel, Avontuurlijk Aangrijpend) van 8 tot en met 16 december in Amsterdam. Er staan films, lezingen en debatten op het programma, theatervoorstellingen en  muziek. Voor deze uitzending van Aktueel kozen wij voor de Nederlanders Tristan Keuris en Mayke Nas, en de Belgen Frédéric de Vreese en Karel Goeyvaerts.

Meer...

Bijdetijds - Gaudeamus Muziekweek 2012uitzending beluisteren

04/04/2013

Een prijs en een eervolle vermelding

Konstantin HeuerDe Gaudeamus Muziekweek 2012 speelde zich dit jaar voor de tweede maal af in Utrecht, in kerken, historische gebouwen en musea, in concertzalen, op pleinen en in straten. De Concertzender maakte er opnamen van vrijwel alle concerten en evenementen die wij vanaf nu allemaal uitzenden. Te beginnen met het werk Alaska van de jonge Duitser Konstantin Heuer, die er de Gaudeamus Prijs 2012 mee won - de jaarlijkse Muziekweek is niet alleen een festival maar ook een componistenconcours.

Meer...