Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Aktueeluitzending beluisteren

19/08/2012

Gosfield en Butterfield

Gaudeamus MuziekweekDe sonate voor ontstemde piano die u hoorde is een compositie van Annie Gosfield, het stuk heet The Manufacture of Tangled Ivory en werd gespeeld door de componiste zelf. De Newyorkse Annie Gosfield is dit jaar een van de twee buitenlanders in de jury van het internationale Gaudeamus concours voor jonge componisten. De ander is de Canadees Christopher Butterfield; in deze aflevering van Aktueel stellen wij beide componisten aan u voor.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

06/05/2012

Gamelan onder het noorderlicht

noorderlicht

Overal in de wereld, nu ja, afgezien van Afrika en Latijns Amerika, zijn componisten te vinden die zich laten inspireren door de klank, de structuur en het ritme van Indonesische gamelan. Daarbij baseren zij zich gewoonlijk op een van de volgende varianten: de statige, tamelijk warm en zoevend klinkende Javaanse hofgamelan; of de spectaculaire, fris en helder klinkende Balinese gong kebyar. De gamelan haalde rond 1995 IJsland.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/04/2012

Amerikanen en Nederlanders

Lunapark

Ensembe Lunapark en Gaudeamus Muziekweek presenteren begin deze maand in het Utrechtse Muziekhuis een staalkaartje van Nederlandse componisten. Het Aurelia Saxofoonkwartet doet hetzelfde met vier Amerikanen en de meest Amerikaanse componist hier te lande, Jacob TV, aan het einde van de maand in het Amsterdamse Bethaniënklooster. In deze aflevering van Bijdetijds een keuze uit hún keuzes: muziek van Charles Ives en Steve Reich, van Paul Termos en David Dramm.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

27/04/2012

Exotische strijkkwartetten

Kronos Quartet

Het Kronos Quartet uit San Francisco verstrekte in zijn nu bijna veertigjarige bestaan een kleine zeshonderd schrijfopdrachten, niet alleen aan componisten met grote namen - Steve Reich, Alfred Schnittke, John Adams - maar opvallend vaak ook aan (minder bekende) componisten uit niet-westerse landen. In deze aflevering van Leentjebuur voor het Kronos gecomponeerde, en door het Kronos gerarrangeerde muziek uit Azerbeidzjan, Armenië, Argentinië, Hongarije en India.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/04/2012

Hommages aan Bauckholt en Morales

Carola Bauckholt

Rondvliegende bolhoeden belagen Paul Hindemith en Darius Milhaud in de dada-film Vormittagsspuck van Hans Richter uit 1928; de Duitse componiste Carola Bauckholt schreef er, negentig jaar na dato, nieuwe muziek bij. Deze wondelijke combinatie is te zien en te horen bij het Ives Ensemble dat op 19 april in het Muziekgebouw aan ’t IJ een portret schetst van deze eigenzinnige en vindingrijke toonkunstenares.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

27/04/2012

Verre klanken

Hosokawa Toshio

Steeds meer Oosterse componisten waagden zich in de laatste decennia van de twintigste eeuw aan het schrijven van noten in een nieuw, eigenzinnig idioom. Los van de conventies van hun plaatselijke, niet zelden imposante muziektradities. Los ook van de conventies van de westerse klassieken, en van de twintigste-eeuwse modernisten. Chinezen, Mongoliërs, Japanners en Koreanen schreven onbekommerd op wat zíj dachten dat gehoord moest worden, vrijelijk puttend uit alles waarvan zíj dachten dat het waardevol was.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/04/2012

Bach, vreemde vogels en eeuwige rust

Reza Nemavar

Het Nieuw Ensemble speelt deze maand muziek van de Amerikaanse componist George Crumb, en ensemble Zerafin is nog eenmaal te horen met nieuwe muziek uit vooral oostelijke contreien. Vandaag in Bijdetijds muziek van Crumb, de Nederlanders Theo Loevendie en Reza Namavar, van Vache Sharafyan uit Armenië en Polina Medyulyanova uit Oezbekisten. Dat levert geheel toevallig en onbedoeld een paar opvallende raakpunten op: vogels, de dood en Bach.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

27/04/2012

Van San Francisco naar Chicago

Harry Partch

De afgelopen maanden speelde het Belgische ensemble Ictus in Venetië, Brussel en Amsterdam een spraakmakende, nieuw gearrangeerde versie van The Wayward, een reisverhaal in vier episodes van de Californische componist Harry Partch. De titel Wayward betekent zoveel als eigenzinnig, een kwalificatie die ook volledig van toepassing is op de componist zelf. Partch, die leefde van 1901 tot 1974, was een van de eerste westerlingen die zich serieus bezig hielden met microtonaliteit.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/04/2012

Sneeuw en ijs

Hans Abrahamsen

Mooi getimed van het Bethaniënklooster en het Muziekgebouw aan 't IJ, deze zalen presenteren hun winters getinte programma's Northern Sky en Deense Sneeuw in februari - de maand waarin in Nederland de winter begon. Het Asko|Schönberg ensemble speelt op 16 februari werk van de Deense componisten Hans Abrahamsen en Carl Nielsen. Op 19 februari spelen de Estse cellist Allar Kaasik en pianist Jeroen Riemsdijk werk van Erkki- Sven Tüür en andere levende Estse componisten. In Bijdetijds daarom een half uurtje Abrahamsen en een half uurtje Tüür.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

27/04/2012

Doorslaande rieten

mondharmonica

Het mondorgel speelde eeuwenlang in de Europese gecomponeerde muziek geen enkele rol, maar in de oude hofmuziek van China, Korea en Japan is dit instrument toonaangevend. De sheng, sho en saenghwang zijn, kort gezegd, bundels rechtopstaande bamboe pijpjes, waardoor ze werkelijk op een orgel lijken. In ieder pijpje zit een doorslaand riet, net als bij ons in het accordeon en de mondharmonica, de westerse nakomelingen van het oosterse mondorgel.

Meer...

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/04/2012

Claron McFadden zingt alles

Claron McFadden

Op vrijdag 13 januari presenteren saxofoonkwartet Artvark en sopraan Claron McFadden in het Amsterdamse Bimhuis hun gezamenlijke cd Sly Meets Callas. Sly staat voor Sly Stone, de man van soul, funk en psychedelica uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Callas staat voor de Amerikaans-Griekse sopraan Maria Callas, icoon en diva van de klassieke opera.

Meer...

Leentjebuuruitzending beluisteren

27/04/2012

Chinoiserieën voor piano

Jenny Lin

Nogal wat Europese en Amerikaanse componisten lieten in de vorige eeuw een gewillig oor hangen richting het Oosten. Niet allemaal namen zij wat zij hoorden even serieus als bijvoorbeeld Karl Heinz Stockhausen of Yannis Xenakis, Ton de Leeuw of Louis Andriessen die de moeite namen zich in de esthetiek en de muzikale mogelijkheden van bijvoorbeeld de Chinese muziek te verdiepen. Die oppervlakkigheid leverde een baaierd aan chinoiserieën op, waarin het cliché van de Chinese pentatoniek hoogtij viert. De in Taiwan geboren Amerikaanse pianiste Jenny Lin speelde een hele cd vol met deze curieuze, meestal opgewekte en gevaarloze nummertjes.

Meer...

Seung-Ah Oh’s sunny future

09/12/2011

Intuition, guts, and a sensitive ear

Seung-Ah Oh

"Strangely enough”, I said, “the way you describe it, the act of composing is preceded by an initial round of precomposing. All of the materials need to be ready and the structure has to be in place before the actual work begins. Which makes me wonder, what does real composing entail?” It is as if Zeitblom, fast friend of the composer Leverkühn in Thomas Mann’s Doctor Faustus, hits the Korean-born composer Seung-Ah Oh where it hurts. She regularly struggles with the interfering obstinacy of new ideas that threaten to put paid to balanced and methodical plans. Which factor will tip the scales? The gravity of a well thought-out plan or the lightness of spontaneous ideas? Zeitblom expressed his wonderment as Leverkühn explained how he composed according to a system that he had developed, the twelve-tone technique (Arnold Schoenberg was the inventor in the real world). Meer...

Seung-Ah Oh - Korea, Schoenberg, and the appeal of an eastern philosophy

09/12/2011

Round-trip to Vienna

Seung-Ah Oh

“Music was important to our family when I grew up”, says Seung-Ah Oh, who was born in 1969. Yet in the Roman Catholic Oh household no ancient Korean chamber music could be heard or folk music from the villages or rural areas. In the 1970s, Seung-Ah’s father worked in Saudi Arabia for a while and came back with a fabulous hi-fi system, including a tape recorder and an extensive collection of opera tapes. “He played Pavarotti, all of the well-known singers”, Oh remembers, “very often and very loudly. When I grew up in the 1970s and 1980s nobody believed that Korean music was important. We did music in primary and secondary school but it was almost exclusively about western music, mainly classical, starting with Beethoven and the Romantics. We had theory lessons and sang Schubert and Schumann.” Meer...

Hariprasad Chaurasia, meesterfluitist uit India

23/10/2008

De taal van God

In de huiskamer van een bescheiden portiekwoning in het Rotterdamse Kralingen, bovenste verdieping, zit in een gemakkelijke fauteuil de beroemdste fluitist van India, Hariprasad Chaurasia. De maestro heeft een paar straten verderop zelf een pied à terre, daar woont hij in de maanden dat hij les geeft aan het Rotterdams Conservatorium. De rest van het jaar woont hij in India, of hij reist de wereld rond voor concerten. Dit is het huis van de Indiase vrouw die voor hem zorgt als hij in Nederland is. Het ruikt er naar bloemen en zij schenkt zwarte thee. Meer...
  • 1