Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Belegen en kakelvers, van overal en nergens

01/11/2002

Lekker luisteren

Als iets je na twee minuten verveelt, probeer het dan vier minuten. Als het nog steeds verveelt, dan acht. Dan zestien. Dan 32 minuten. Uiteindelijk ontdek je dat het helemaal niet vervelend is.
John Cage

House en rap, klassiek en jazz, rock en pop, salsa en raï, in platenwinkels staan muzieksoorten overzichtelijk gerangschikt naar soort. Voor een uitvoering van klassieke muziek ga je naar een deftig concertgebouw, voor rock naar een rokerige popzaal en voor dance naar een lichtflitsen-pillenparty. En het lijkt wel of er voor iedere muzieksoort een andere groep van liefhebbers is, elk met zijn eigen outfit. Stropdassen en hoge haren voor naar de opera, gympjes en bretels voor naar een jazzclub en zwarte jurken en overhemden voor bij een flamenco-voorstelling.

Maar de werkelijkheid is veel simpeler, er zijn eigenlijk maar twee soorten muziek: goede en slechte. Niet te verwarren met mooi en lelijk, want zelfs knap gemaakte, kundig geconstrueerde muziek kan je op het eerste gehoor behoorlijk tegenstaan. De enige remedie daartegen is nog eens luisteren, en nog eens, en desnoods opnieuw. Enige tekst en uitleg erbij kan bovendien helpen, die vind je hier dan ook bij ieder muziekfragment.

Het grijze blok rechts onder in het scherm geeft toegang tot de hoofdonderdelen, de bediening van de luisterwijzer spreekt voor zichzelf. Klik hier om te beginnen met lekker luisteren.


Vanwege de muziekrechten ontbreekt hier klinkende muziek. Email naar Peter en vraag om een demo-cd.
  • 1