Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Hoofdpersonen in Dijkdoorbraak

15/01/2008

Nederlandse componisten en musici

Michel van der Aa (1970) studeerde compositie en muziekregistratie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Diderik Wagenaar, Gilius van Bergeijk en Louis Andriessen. Hij volgde de International Dance Course for professional Choreographers and Composers, en een opleiding aan de New York Film Academy. Van der Aa won onder meer de Gaudeamus Prijs met Between, de aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor Attach, de Matthijs Vermeulenprijs voor de kameropera One, en de Paul Hindemith-prijs van het Festival in Sleeswijk-Holstein. In 2004 tekende van der Aa een contract met muziekuitgeverij Boosey & Hawkes.

Louis Andriessen (Utrecht, 1939) studeerde compositie bij zijn vader, Hendrik Andriessen, bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij Luciano Berio in Milaan en in Berlijn. Behalve componist en uitvoerend musicus is Andriessen een veelgevraagd docent, ook in het buitenland. Met Elmer Schönberger schreef hij Het Apollinisch uurwerk, een boek over Igor Stravinsky. Voor De Staat kreeg Andriessen de Matthijs Vermeulenprijs en de eerste prijs van het Rostrum of Composers. Daarna opnieuw de Matthijs Vermeulenprijs voor al zijn in 1991 gecomponeerde werken, vervolgens de 3M-prijs en, vanwege zijn betekenis voor de blaasmuziek, de prijs van het Wereld Muziek Concours Kerkrade.

Jacob ter Veldhuis (Westerlee, 1951) alias Jacob TV, studeerde fluit, hoorn en Algemene Muzikale Vorming aan het Gronings Conservatorium, daarna compositie bij Willem Frederik Bon en elektronische muziek bij Luctor Ponse. Hij speelde pop- en geïmproviseerde muziek, maar sinds 1984 wijdt hij zich volledig aan het componeren. Zijn oratorium Paradiso maakte hij samen met videokunstenaar Jaap Drupsteen, choreograaf Hans van Manen maakte drie balletten op zijn muziek. Het International Rostrum of Composers van de UNESCO onderscheidde Ter Veldhuis' String quartet Nr. 3 met een Aanbeveling, Lipstick werd in het concours te Bourges geselecteerd in de categorie elektro-akoestische concertmuziek met instrumenten.

Han Bennink (Zaandam, 1942) is drummer, multi-instrumentalist en beeldend kunstenaar. Als musicus is hij autodidact, zijn eerste drumlessen kreeg hij van zijn vader die beroepsdrummer was. Bennink behoort met Misha Mengelberg, Willem Breuker en Louis Andriessen tot de toonaangevende muziekvernieuwers van de jaren zestig. In 1967 won hij de Wessel Ilcken Prijs (de tegenwoordige Boy Edgar Prijs). In de jaren tachtig speelde Bennink overal in de wereld met Trio Clusone, en tot op de dag van vandaag met het ICP Orkest. In allerlei combinaties, van duo tot orkest, speelde en speelt hij met de groten der aarde. Bennink ontwierp veel van de hoezen voor de lp's en cd's waarop hij zelf te horen is, en exposeerde zijn beeldende kunst onder meer in het Gemeentemuseum van Den Haag.

Guus Janssen (Heiloo, 1951) studeerde piano en compositie aan het Sweelinck Conservatorium, het huidige Conservatorium van Amsterdam. Sinds begin jaren tachtig leidt hij zijn eigen ensembles, van (piano-) trio, via 11-tet tot (opera-) orkest. Als solist is hij gewoonlijk te horen in uitvoeringen van zijn eigen composities, maar ook als improvisator. Janssens composities reiken van piano- en kamermuziek tot symfonisch werk. In samenwerking met librettist Friso Haverkamp maakte hij de opera’s Faust’s licht, Noach en Hier°. Voor zijn verdiensten op het gebied van jazz- en geïmproviseerde muziek ontving hij in 1981 de Boy Edgar Prijs, voor zijn compositorisch werk de Matthijs Vermeulen Prijs in 1984.

Monica Akihary (1964) is zangeres. Zij werd in Nederland geboren uit Molukse ouders. Vader groeide op het eiland Haruku op, moeder op Ambon. Na een studie beeldhouwen in Yogyakarta en Amsterdam reisde Akihary in 1989 naar Indonesië, samen met de aan het Amsterdams Conservatorium afgestudeerde gitarist Niels Brouwer (1966) die ook haar levenspartner is. Zij bleven daar een jaar en bezochten de Molukken. In 1996 richtten Akihary en Brouwer duo Boi Akih (prinses Akih) op. Sinds 1998 onderzoekt de zangeres met Nederlandse en Australische linguïsten de taal van Haruku, die zij in haar liedteksten vaak gebruikt. In 2002 verbleven Akihary en Brouwer enige tijd in Bangalore voor studie van de Zuid-Indiase kunstmuziektraditie.

Tineke Postma (Heerenveen, 1978) studeerde saxofoon op de afdeling lichte muziek van het Conservatorium van Amsterdam, waar ze tegenwoordig zelf les geeft. Zij won de Sisters In Jazz All Star Award, de Singer Laren Jazz Award, de Heijmans Award en
de MIDEM International Jazz Revelation of the Year 2006 Award. Postma bekwaamde zich eerst vooral op alt-, daarna ook op sopraansaxofoon. Zij leidt het Tineke Postma Quartet (accent op hardbop), het Tineke Postma Quintet (accent op funk) en treedt op in duo's met gitarist Edoardo Righini (accent op bossa nova) en pianist Rob van Bavel (mix van standards en originals).

Insomnio (Utrecht, 1997) is een Nederlands, met musici uit zeven landen internationaal samengesteld ensemble. Onder aanvoering van de artistiek leiders Ulrich Pöhl (tevens de dirigent) en Idske Bakker zet het ensemble zich in voor de promotie en ontwikkeling van hedendaagse muziek. Het speelt twintigste-eeuwse muziek en werk van jonge, veelbelovende componisten onder wie veel Nederlanders. In 2007 was Insomnio huisensemble van de International Society for Contemporary Music (ISCM). De groep verzorgt ook educatieve activiteiten en organiseert festivals. Insomnio richtte in 2007 I-lab op, een laboratorium voor musici, componisten, musicologen en kunstenaars die ontwikkelingen in de kunsten onderzoeken, om de nieuwe muziek-praktijk te ondersteunen en te stimuleren.

© Peter van Amstel - 2008