Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Burman's geniale filmmuziek live op podium

22/10/2008

Bombay Connection Sitar Band

Indiase filmmuziek is het lievelingsgenre van Hindoestaanse Nederlanders. De bijbehorende dansstijl met zijn kittige handbewegingen en lonkende ogen, en de heerlijk exotische sfeer trekken ook witte meisjes naar Bollywood-dansklasjes. Maar Edo Bouman viel vooral voor de geniale gekte die klinkt tussen de liefdesliedjes door. Met bassist en componist Gerry Arling brengt hij die met hun Bombay Connection Sitar Band live op het podium, in zowel originele als afgeleide varianten.

Een paar maanden na zijn dood kreeg Rahul Dev Burman (1939-1994), alias Pancham, alsnog de status die hij eigenlijk bij leven al verdiende: die van legendarisch filmcomponist. Het kwam goed doordat zijn muziek bij de film 1942: A Love Story na zijn dood een enorme hit werd, vertelt Bouman. Hij laat horen hoe Pancham de hartstochtelijke kus van het liefdespaar (knappe jongeman uit welgestelde familie, vader wacht een promotie van de Engelsen; beeldschoon arm meisje, vader mordicus anti-Brits) voorzag van een elegante wals met romantische strijkers en een zoete melodie op een omfloerst klinkende fluit. Maar hij kon meer.

Zwaar ritmisch zuchten
Bouman: ‘Pancham combineerde Indiase melodieën met westerse pop-, rock- en jazzmuziek zoals niemand dat toen nog deed, vol scherpe wendingen en verrassende geluidseffecten.’ Daardoor zag een filmscène met muziek van Pancham er tien keer zo indrukwekkend uit als zonder. ‘Nachtclubscènes leverden altijd goeie muziek op. Denk aan wulpse vrouwen, wolken sigarettenrook en flessen whisky’, aldus Bouman. Er klinkt een zwoele saxofoon met zoevende vibrafoon, een waaier strijkers, een onheilspellende trompet, een James Bond-gitaartje. Dan het zwaar ritmische zuchten van, om beurten, de zangeres en de zanger – ook weer zo’n merkwaardige Burman-vondst.

Zaal vol Hindoestanen
Een paar jaar geleden richtten Bouman en Gerry Arling de Bombay Connection Sitar Band op om live de muziek bij Indiase filmbeelden te kunnen spelen. Ze denken nu aan een uitgebreide bezetting met veel percussie, orgel en synthesizer, vier strijkers als het even kan, en verder blazers en bas. En, onmisbaar deze keer, een goeie zangeres. Bouman: ‘Zo iemand hebben we in Nederland niet; die moet uit India of misschien uit Engeland komen.’
Bouman zoekt de filmbeelden bij elkaar, Arling bedenkt de muziek – de helft covers van originele Burman-composities, de andere helft nieuw gecomponeerd. ‘Met de muziek van Burman en een topzangeres weet ik zeker dat we een zaal vol Hindoestanen trekken.’

© Peter van Amstel - 2008