Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Concertzender weg, Output ingelijfd

22/10/2008

Een eindeloos feest van herkenning

Onder aanvoering van zendermanager Margreet Teunissen krijgt Radio 6 per 1 januari 2009 een grondige onderhoudsbeurt. De Concertzender verdwijnt als radiostation, NPS Output mag niet meer zo heten. Zowel Concertzender als Output presenteren flinke porties wereldmuziek in allerlei varianten.

Output-samensteller Ben Mendes is beloofd, naar eigen zeggen, dat de inhoud van zijn programma’s hetzelfde mag blijven, zij het onder toezicht van de zendermanager. Concertzenderdirecteur Gusta Korteweg heeft minder reden tot optimisme. Omdat de Publieke Omroep veruit de belangrijkste financier is van de Concertzender, komen ook de uitzendingen via webradio, digitale ether en kabel (nu nog in zes regio’s) in gevaar. Ook uitzending gemist, de podcasts en de themakanalen (waaronder wereldmuziek) dreigen te verdwijnen.

De Concertzender lijkt niet onder een gelukkig gesternte opgericht, in 1982 door Hans Frankfurther en Jan Wolff. De groei van een aantal uitzenduren per week op de Amsterdamse kabel naar continuë uitzendingen via een satelliet en kabelnetwerken in heel Nederland, bracht de Concertzender in de jaren negentig herhaaldelijk in financiële problemen. Toetreding tot de Publieke Omroep bood soelaas, vanaf 2000 wordt de Concertzender mede betaald uit de omroepbegroting. Maar in september 2006 nam Radio 6 het kabelkanaal van de Concertzender over, om de avontuurlijke programma’s die van Radio 4 en 5 werden verwijderd (jazz, wereldmuziek) door te geven. De Concertzender kreeg delen van het weekeinde en de nachten toegewezen. Sinds midden 2007 is de Concertzender ook weer 24 uur per etmaal te horen, via het internet, de digitale ether (Digitenne) en hier en daar als kabelradio.

‘Wij zijn te afwijkend’, stelt Concertzenderdirecteur Korteweg vast, ‘volgens de Hilversumse normen moet een luisteraar die op een willekeurig afstemt precíes te horen krijgen wat hij verwacht.’ Die zekerheid wenst de Concertzender niet te bieden, ‘wij vinden het juist belangrijk verwachtingspatronen te doorbreken. Een samenleving is gebaat bij variëteit in kunst en cultuur, niet bij een eindeloos feest van herkenning’.

© Peter van Amstel - 2008