Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

redactioneel Mixed 6

22/10/2008

Lekker, leerzaam of verrassend

Zoetjesaan is het nieuwe muziekseizoen begonnen, maar in oktober en november vallen de eerste rake klappen. Naast de concerten en series die nu al op gang komen, staan er maar liefst vijf niet te missen festivals op stapel: het grootste India Festival in Nederland ooit, een wervelende Flamenco Biënnale, Turkse muziek in soorten en maten tijdens Turkey Now!, explosieve percussie uit de hele wereld in The Big Bang, en ingetogen Koreaanse muziek en dans. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht worden rijkelijk bediend, en van The Big Bang genieten ook Enschede en Eindhoven mee. Antwerpen mag niet klagen, festival Made in Korea duurt daar tot ver in 2009.

Wat Nederland betreft, buiten de Randstad kunnen de smaakmakers kennelijk wel een extra prikkel gebruiken. Dat vond minister Plasterk ook, hij stelde op Prinsjesdag extra geld beschikbaar voor de provincies. Maar liefhebbers van wereldmuziek zijn daarmee niet geholpen, de meeste podiumprogrammeurs branden er hun vingers niet aan. Het zal liggen aan gebrek aan durf, gebrek aan kennis. Net als bij de commissieleden van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten dat onlangs bijna alle langlopende subsidies voor wereldmuziek afschafte. Maar het Fonds heeft reparaties beloofd.

Daarom nog even terug naar die Festivals. Alleen al daar is de alle opwinding, ontroering en kennis te vinden die je ieder commissielid, elke programmeur zou gunnen. Er klinkt klassieke muziek en populaire muziek, religieuze muziek en wereldse muziek, gecomponeerde muziek en geïmproviseerde muziek, oude muziek en nieuwe muziek, pure muziek en gemengde muziek, muziek voor de hersenen en muziek voor de benen.

Wie het van een afstandje bekijkt noemt wereldmuziek graag een genre, dat ben je er in een klap vanaf. In werkelijkheid gaat het om muziek in soorten en maten zoals die iedereen kent: pop, gecomponeerd, geïmproviseerd, elektronisch. Of, een veel gezondere benadering: lekker, leerzaam of verrassend.

© Peter van Amstel - 2008