Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

redactioneel Mixed 5

15/08/2008

Mengen (z)onder toezicht

Muzieksoorten en muzikale ingrediënten mixen en mengen is een wonderbaarlijke activiteit: even uitdagend als riskant, met een gerede kans op onbetekenende mengelmoezen en bloedeloze kakofonieën, maar met de belofte van gouden vondsten en hemelbestormende resultaten. In Mixed komen die vondsten en successen in onvermoede en opwindende varianten aan bod, ditmaal onder meer in een zes pagina’s tellende China Special.

Vermengd raken gebeurt natuurlijk nooit vanzelf - exotische ritmes besmetten niet onverhoeds een rechttoe-rechtaan muzieksoort, westerse akkoorden dringen niet uit eigen beweging in oosterse muziek binnen. Het zijn muzikanten, componisten of arrangeurs die ingrijpen, de een met het vooropgezette doel iets nieuws te maken, de ander zonder duidelijk plan vooraf.

En hoor, uit een saxofoon klinkt plotseling een Indiase toonladder, een Chinees speelt nieuwe westerse muziek op zijn eeuwenoude mondorgel. Een band uit Barcelona maakt een gewaagde maar geslaagde combinatie van New-Yorkse salsa, Cubaanse rumba, Jamaïcaanse reggae, Braziliaanse samba, Amerikaanse hiphop, een beetje Balkan en Spaanse flamenco; geheel naar eigen smaak en uit eigen vrije wil.

Maar mengen onder toezicht komt ook voor, als overheden en officials zich met ’s lands muziek bemoeien, als nationale eer en trots in het geding zijn en staatsdienaren mogen kiezen en verbieden. Lees in onze China Special hoe dat rond de Olympische Spelen in zijn werk gaat. En wat er aan moois in de televisie-uitzendingen vanuit Peking níet te horen zal zijn.

De muziek achter het internationale nieuws, daar zult u in de komende afleveringen van Mixed overigens meer van horen.

© Peter van Amstel - 2008