Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Redactioneel Mixed 8

16/03/2009

Muziek op reis

Net onder de noordelijke poolcirkel, in de kille naaldbossen van Kuhmo in Finland, en vlak boven de evenaar, aan de rand van het broeierige regenwoud in Sarawak op Borneo, stellen jongeren zich dezelfde prangende vraag: hoe zongen mijn opa en oma? Daarom trekken kleinkinderen het ijs op en het oerwoud in om, zolang het nog kan, oude runoliederen te leren zingen of de archaïsche twee- of driesnarige sape (eigenlijk niet voor meisjes) te leren bespelen.

Nieuwsgierige reizigers kunnen tijdens het Rainforest World Music Festival temidden van traditionele huizen, tempels en pagodes de traditionele muziek van verschillende bevolkingsgroepen op Borneo beluisteren. Of in een namaakdorpje tijdens het Sommela Folk Music Festival het vroegere Karelische plattelandsleven in Finland gewaar worden. De echte liefhebber reist natuurlijk graag door naar afgelegen dorpen en nederzettingen - in Finland kan zelfs dat in georganiseerd verband.

Voor minder exotische maar niet minder aanstekelijke muziek, niet zo nadrukkelijk maar toch onmiskenbaar geënt op lokale muzikale erfenissen, hoeft ver reizen niet per se. Binnenkort maken talloze buitenlandse muzikanten weer de reis naar hier. Festivaltijd. Tijdens het Pinksterweekeinde zullen busjes vol Brazilianen heen en weer razen tussen Nijmegen (Music Meeting) en Rotterdam (Dunya). Een paar weken later pendelen muzikanten van ver en der tussen Amsterdam (Roots) en Tilburg (Mundial). Daarna gaat het richting Bouchout (Sfinks). Zigeuners trekken op naar Tilburg (Zigeunerfestival), Aziaten naar Amsterdam (Holland Festival).

Voor wie toch liever zelf op reis gaat maar nog twijfelt tussen Kuhmo en Sarawak: het Finse paardenharenorkest Jouhiorkesteri speelt ook tijdens het Rainforest Festival op Borneo. Westerlingen zijn niet de enigen die zich interesseren voor de muziek van andermans grootouders, desnoods die van tienduizend kilometer verderop.

© Peter van Amstel - 2009