Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

NPO schrapt eigenwijze zender

01/09/2009

Concertzender exit

De Concertzender houdt per 1 november 2009 op te bestaan. De Nederlandse Publiek Omroep (NPO) stelt vast dat de Concertzender niet past in het beleid. Dat houdt zoveel in als: te veel uiteenlopende muziek die deels ook nog eens ontoegankelijk is voor het grote publiek, en dat alles op een en dezelfde zender.

Sinds 1982 was de Concertzender te horen op eigen (kabel-) frequenties, sinds 2006 ‘s nachts en in het weekeinde ook op Radio 6. Al vanaf 2000 kreeg de Concertzender jaarlijks een bijdrage van ongeveer 500.000 euro uit de omroepbegroting. Eind vorig jaar klonken er al dreigende geluiden uit Hilversum, nu valt dus definitief het doek.

Volgens de NPO zal er geen sprake zijn van verschraling. Wereldmuziek heeft een plaats op het tot jazzzender omgebouwde Radio 6; ‘klassieke muziek voor jonge professionals’ (in samenwerking met het Amsterdam Conservatorium) en nieuwe muziek krijgen elk een web- themakanaal. Maar in een interview, afgelopen juli op Radio 1, stelt Concertzenderdirecteur Gusta Korteweg dat ’85 procent van de Concertzendertaken zal blijven liggen’, vooral doelend op de doorgifte van ‘ontoegankelijker, moeilijker repertoire’. Daaronder valt ook wereldmuziek van de niet-populaire soort, zoals hof- en klassieke muziek uit Azië, en eigenzinnige eigentijdse mengvormen van hoog muzikaal en laag amusementsniveau.

De Concertzender is niet voor het eerst in moeilijkheden, zijn geschiedenis is er een van opstaan en vallen, van kopje onder gaan en toch weer komen bovendrijven. Gusta Korteweg geeft ook nu de strijd niet op, maar met een NPO-directeur die de middelmaat wil dienen, een minister van Cultuur die geen krimp geeft en een ongunstig klimaat voor sponsoring, heeft zij het tij niet mee.

© Peter van Amstel - 2009