Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

1912 - 1981

27/05/2010

Lajos Veres

Hongaarse zigeunerviolist en orkestleider, beroemd in het Nederlandse uitgaanscircuit van de jaren dertig tot zestig van de twintigste eeuw.

1912 - 1934
Lajos Veres werd in 1912 geboren in Hongarije in een muzikale zigeunerfamilie. Op zijn vijfde jaar kreeg hij zijn eerste vioollessen, maar hij leerde de kunst vooral door kijken en luisteren naar zijn vader. Zijn muziekcarrière begon op zijn veertiende toen hij moest invallen voor zijn zieke vader in diens orkest. Twee jaar lang bleef hij in het orkest, vervolgens trok hij van plaats naar plaats in Hongarije. Hij had de ambitie een uitstekend violist en vaardig orkestleider te worden, en ging studeren aan het conservatorium van Boedapest. Op zijn negentiende was Veres een bekend primas (eerste violist en orkestleider), vanaf 1921 leidde hij zijn eigen orkest in het befaamde café-restaurant Ostende in Boedapest, en een jaar later maakte hij zijn eerste plaat.

1935 - 1950
Radiostations in binnen- en buitenland draaiden Veres’ plaat regelmatig, wat hem veel bekendheid opleverde, ook buiten Hongarije. In 1935 kwam hij met een orkest van zes muzikanten voor het eerst naar Nederland, voor optredens in Rotterdam. Hij was van plan na het seizoen weer naar Hongarije terug te keren, maar de ontvangst door publiek, pers en omroepen was zo enthousiast dat hij besloot zich in Nederland te vestigen. Hij ervoer de verhouding met het publiek hier als veel persoonlijker dan in Duitsland, Frankrijk of Engeland. Vanuit Nederland vertrok hij jaarlijks een paar maanden voor buitenlandse optredens en tournees. Veres trouwde met een Nederlandse vrouw met wie hij drie dochters krijgt. Ilonka, de oudste, studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, dochter Mariska werd zangeres en verwierf later wereldwijde bekendheid met de popgroep Shocking Blue. Lajos Veres speelde, zoals de meeste gevestigde zigeunermuzikanten in Nederland, veel Hongaarse muziek, afgewisseld met wat Roemeens en Russisch repertoire. Dit in tegenstelling tot zijn collega-primas, de Roemeen Gregor Serban, die vooral muziek uit zijn geboorteland Roemenië speelde, aangevuld met Russische melodieën. Lajos Veres maakte indruk met de enorme omvang van zijn repertoire, zijn improvisatievermogen en het gevoel dat hij in zijn spel legde.

1951 - 1981
In de jaren vijftig verzorgde Veres in Nederland een eigen radioprogramma, waardoor hij tot in de uithoeken van het land bekend wordt en overal waar hij optreedt had hij veel succes. Toen de zigeunermuziek rond 1970 aan populariteit begon in te boeten, bleef Veres toch proberen met muziekmaken zijn brood te verdienen. Hij vormde een duo met zijn dochter en pianiste Ilonka, en speelde tot een jaar voor zijn dood zijn imposante orkestrepertoire met alleen pianobegeleiding. In 1981 overleed hij aan kanker, Lajos Veres ligt begraven op de Katholieke Begraafplaats Sint Petrus Banden in Den Haag.

Discografie (selectie)
Lajos Veres (Fontana; 701 113 WPY)
Lajos Veres (Philips; P 600 334 R)
Lajpos Veres en zijn Orkest (Phonogram; 522 266-2, 1994)

© Peter van Amstel - 2010