Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Klanksculpturen van Hans van Koolwijk

16/08/2010

Kuifje in het Muziekgebouw

Hans van KoolwijkHet oplaten van misschien wel honderd felgekleurde gasballonnen met naamkaartjes was vroeger het hoogtepunt van onze zomervakantie in Wijk aan Zee. We keken ze na tot ze als stipjes in de rookpluimen van de Hoogovens verdwenen, dromend van de grote prijs voor wie het verst zou komen. Het ballonnenhoogtepunt van de zomer van 2010 vond afgelopen zaterdagmiddag plaats, toen klanksculpturenman Hans van Koolwijk een kleine vijftig hagelwitte ballonnen opliet in de hal van het Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Er bungelden geen naamkaartjes onder, uit de met rode en blauwe plastic knijpertjes dichtgehouden slurfjes staken genummerde bamboefluitjes van verschillende toonhoogtes. Op Van Koolwijks aanwijzingen openden vier (zeg maar gerust) musici nu en dan een paar knijpertjes, waarna enkele ballonnen ontsnapten. Zacht fluitend stegen zij loodrecht op. De meeste haalden met gemak het plafond voordat ze zover leegliepen dat ze, nauwelijks of niet langer hoorbaar fluitend, eerst zwevend dan vallend weer naar beneden kwamen. Dit ijle fluitjesklankenspel van stijgende en vallende ballonnetjes zette de feestelijke opening van Klank als Materie luister bij, een expositie van Van Koolwijks hijgende, puffende, rammelende en krijsende geluidsinstallaties. Hoogtepunt is zijn fonkelnieuwe Klankkaatser, een gigantisch ei met een op het oog hoog Kuifjeraketgehalte, dat de luisteraar die erin durft een betoverende klankensensatie belooft.

Een van de ballonnetjes bleef intussen als laatste verrassend lang aan het plafond kleven. Muziekgebouwdirecteur Tino Haenen en zijn rechterhand Jarko Aikens gooiden het hoofd in de nek en hieven de armen ten hemel om het ballonnetje te vangen. Een argeloze voorbijganger had zomaar kunnen denken dat de twee aanvoerders van het mooiste nieuwemuziekgebouw ter wereld daar hun wanhoop de vrije loop stonden te laten, om genade af te smeken in het dreigende, barre Amsterdamse en Nederlandse nieuwemuziekklimaat. De voortekenen zijn niet bemoedigend. Het ballonnetje was compleet uitgefloten toen Aikens het tenslotte te pakken kreeg. Vroeger hoorde je ook al nooit meer iets van de ballon die het langst in de lucht bleef, van een prijsuitreiking heb ik nimmer iets vernomen.

Klank als Materie is een expositie van klanksculpturen van Hans van Koolwijk en componist Hans van Eck, tot en met 12 september te zien en te horen in het Muziekgebouw aan 't IJ.

© Peter van Amstel - 2010