Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Bijdetijdsuitzending beluisteren

22/06/2011

Een prijzenregen in het Muziekgebouw

Kammersängerin

Op 22 juni, toen het podiumseizoen zo'n beetje ten einde was gelopen, daalde er in het Amsterdamse Muziekgebouw nog een weldadig prijzenregentje neer. De meest begeerde van de drie uitgereikte prijzen, de Matthijs Vermeulenprijs, is dit jaar voor componist Richard Rijnvos. De Buma Toonzettersprijs, net als de Vermeulenprijs bestemd voor een componist, ging naar Yannis Kyriakides vanwege zijn wonderschone compositie Paramyth. En de Sena Performers Toonzetters Prijs, bedoeld voor een buitengewoon opvallend ensemble, werd dit jaar verdiend door het vanuit Den Haag opererende ensemble Klang.

Eind jaren tachtig, toen de jaarlijkse Gaudeamus Muziekweek vooral buitenlandse componisten presenteerde, was de nu gelauwerde Richard Rijnvos een van de weinige Nederlanders die toch werden geselecteerd. Hij maakte in 1989 indruk met Zaghurim voor basblokfluit en vier slagwerkers, een theatraal stuk met in het instrumentarium een gigantische stalen plaat, en stalen kettingen die aan het einde van het stuk ratelend tegen de grond gaan - 'een waar slagveld van blokfluit en slagwerk', noemt Rijnvos het zelf.

Luister naar Zahgurim, whose number is twenty-three and who kills in an unnatural fashion, gespeeld door Mignon Zwart op basblokfluit, en de percussionisten Rogier van Tweel, Bouwe de Jong, Arnold Marinissen en Ron Cobers.

Nadat Rijnvos in 2000 zijn eerste Matthijs Vermeulenprijs ontving (hij heeft er nu dus twee), stond zijn werk in 2008 centraal tijdens November Music, het jaarlijkse nieuwe muziek-festival in Den Bosch. Het Ives Ensemble bracht daar zijn Riflesso sul tasto in première, overigens een paar maanden nadat Rijnvos ook al de eerste winnaar was geworden van de Toonzettersprijs, die dat jaar in het leven was geroepen.

De Concertzender maakte er een opname van. U hoort Riflesso sul tasto, weerschijn van de toetsen, gespeeld door het Ives Ensemble met John Snijders aan de piano, Arnold Marinissen op vibrafoon en Reinier van Houdt op celesta.

Nu, in 2011, prees de jury van de Matthijs Vermeulenprijs hetzelfde Ives Ensemble voor de sublieme uitvoering van Die Kammersängerin, het prijswinnende stuk van Rijnvos. Maar de jury van de Performers Toonzetters Prijs koos voor Ensemble Klang, vanwege de frisse en energieke klank met saxofoons, trombone, keyboards, percussie en gitaar. Want daarmee spreekt het ensemble, volgens de jury, een nieuw en jong publiek aan.

Klang verrast niet alleen met kloeke ensemblestukken, maar ook met werk voor deelbezettingen of een solo-instrument. Luister eerst naar Wave 3 van Peter Adriaansz, een subtiel geconstrueerd bouwwerk van klanken en boventonen, gespeeld door Klang-pianiste Saskia Lankhoorn.

De frisse en energieke klank met saxofoons, trombone, keyboards, percussie en gitaar die de Toonzettersjury roemde, komt mooi tot uiting in Totem voor Den Haag van de Britse componist Matthew Wright. Drie nét niet even snel draaiende platenspelers dicteren hier de tempi voor de afzonderlijk musici, waardoor de patronen die zij spelen langzaam over elkaar heenschuiven.

1. Richard Rijnvos. Fifty Years International Gaudeamus Music Week - Zahgurim, whose number is twenty-three and who kills in an unnatural fashion (1995). 15:00
Mignon Zwart basblokfluit; Rogier van Tweel, Bouwe de Jong, Arnold Marinissen, Ron Cobers percussie; o.l.v. Richard Rijnvos
Donemus CV
2. Richard Rijnvos. November Music 2008 - Riflesso sul tasto (2008). 13:17
Ives Ensemble; John Snijders piano; Arnold Marinissen vibrafoon; Reinier van Houdt celesta
Concertzender NM 012
3. Peter Adriaansz. Waves - Wave 3 (2007). 11:22
Ensemble Klang
Ensemble Klang EKCD1
4. Matthew Wright. Music at the edge of collapse - Totem for Den Haag (2010). 15:32
Ensemble Klang
Ensemble Klang EKCD4

© Peter van Amstel - 2011