Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Bijdetijdsuitzending beluisteren

29/06/2011

Een prijs en een cd - Kyriakides en Zuidam

Toonzetters

In juni kreeg Yannis Kyriakides de Toonzetters Prijs voor zijn compositie Paramyth. Rust en ruimte, uitgebalanceerd gebruik van elektronica, en ideeën ontleend aan niet-westerse muziek zijn aanknopingspunten in zijn werk. Diezelfde avond nam Robert Zuidam een exemplaar van zijn kersverse cd Suster Bertken in ontvangst. Suster Bertken woonde van 1426 tot 1514 in de stad Utrecht, waarvan 58 jaar in een kleine kluis. Haar devotie, visioenen en teksten verleidden Robert Zuidam tot een eerbetoon.

Nog even resumeren. Op 22 juni kregen drie laureaten in het Muziekgebouw aan 't IJ een prijs uitgereikt: Richard Rijnvos de Matthijs Vermeulenprijs, Yannis Kyriakides de Toonzetters Prijs en Ensemble Klang de Performers Toonzettersprijs. Robert Zuidam nam een exemplaar van zijn kersverse cd Suster Bertken in ontvangst.

Rust en ruimte, uitgebalanceerd gebruik van elektronica, en ideeën en citaten ontleend aan niet-westerse muziek zijn terugkerende aanknopingspunten in het werk van Yannis Kyriakides. Zoals in Zeimbekiko 1918, geschreven in 1995 en bewerkt in 2001, waaraan een elektronisch bewerkte oude opname van Griekse volksmuziek ten grondslag ligt.

Het stuk staat op de dubbel-cd Antichamber naast nog eens negen composities van Kyriakides uit de periode 1997-2007. Het titelstuk Antichamber voor strijkkwartet en computer is uit 2002. De componist bespeelt zelf de elektronica, hij gebruikt de computer om de akoestische partijen van de strijkers te verrijken met bewerkte live samples.

Kyriakides won in juni de Toonzettersprijs 2011 met Paramyth, een compositie voor viool, klarinet, piano en computer.

Niet gelauwerd, maar toch geprezen en daarmee zichtbaar verguld, nam Robert Zuidam op de Toonzettersavond de zojuist verschenen cd van zijn opera Suster Bertken in ontvangst. Suster Bertken woonde van ongeveer 1426 tot 1514 in de stad Utrecht - de laatste 58 jaren van haar lange, 88 jaren durende leven in een kleine, bakstenen kluis. Haar devotie, visioenen en teksten verleidden Robert Zuidam tot een eerbetoon, met als dramatisch hoogtepunt een Requiem Aeternum. Een inkluizing ging destijds gepaard met het uitvoeren van de dodenmis, want de inkluizing betekende een definitief afscheid van het aardse leven.

Luistert u naar de eerste drie van zeven delen uit Robert Zuidams opera Suster Bertken:
- Introïtus, een korte instrumentale introductie;
- Die Werelt, waarin Suster Bertken, gezongen door sopraan Katrien Baerts, vertelt over haar afkeer van het aardse leven;
- en Requiem Aeternum, waarin Suster Bertken bij de prior, gezongen door bas-bariton Huub Claessens, haar vrijwillige keuze voor een eenzaam en afgezonderd bestaan bevestigt.

1. Yannis Kyriakides. Antichamber - Zeimbekiko 1918 (2009). 12:57
Anna McMichael viool, Wiek Hijmans elektrische gitaar
Unsounds 21u

2. Yannis Kyriakides. Antichamber - Antichamber (2010). 15:33
Anna McMichael en Jacob Plooij viool, Elisabeth Smalt altviool, Martin Vink cello
Unsounds 21u

3 t/m 5. Robert Zuidam. Suster Bertken (2010)
- 3 Introïtus 03:16
- 4 Die Werelt 11:14
- 5 Requiem Aeternam 13:03
Asko Schönberg met Katrien Baerts sopraan, Hubert Claessens bas-bariton en baritonsaxofoon, James Dugan sopraan, en Leopold Benedict alt, onder leiding van Reinbert de Leeuw
Attacca 2011.126

© Peter van Amstel - 2011