Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/08/2011

Met klokgelui van oud naar nieuw

Muziekweek

Klaterend klokkenspel in Vredenburg Leidsche Rijn luidde op zondag 4 september het Festival Oude Muziek uit, en de Gaudeamus Muziekweek in. De Bossche beiaardier Joost van Balkom bespeelde er een verrijdbaar carillon, dat tijdens de Gaudeamus Muziekweek, tot en met 11 september, in museum Van Speelklok tot Pierement staat. Daar klinkt de elektro -akoestische compositie Humming Birds van Van Balkom en kunstenaar Bert Vogels, waaruit u zojuist een fragment hoorde. Mooi idee, zo'n bronzen brug voor de oversteek van oud naar nieuw.

Vast onderdeel van de Muziekweek is het uitvoeren van ingezonden stukken voor de Gaudeamus Muziekprijs. Zelden is het werk van de genomineerden al vooraf op cd te vinden, maar op de plaat Awake van het Now Ensemble prijkt het meedingende werk van Sean Friar uit New York. Zondag speelt ensemble Klang het stuk in de Leeuwenberghkerk - hier hoort u Velvet Hammer uitgevoerd door het Now Ensemble.

Een serie oogstrelende, soms toch verontrustende foto's van Edward Burtynsky, inspireerde ensemble Hexnut tot het verstrekken van compostieopdrachten aan Jan Bas Bollen, David Dramm, Anthony Fiumara, Mayke Nas, Seung-Ah Oh en Ned McGowan. Het project heet Wrench en is woensdag te zien en te horen in de Utrechtse Leeuwenberghkerk.

Luister nu naar eerder werk van McGowan en Fiumara; achtereenvolgens Plantae Magnoliophyta Liliopsida Poales Spinifex gespeeld door Spinifex, en Counting Eskimo Words for Snow uitgevoerd door Fiumara zelf.

In de Utrechtse Nicolaïkerk zingt het VocaalLAB zaterdag een nieuwe compositie van de Parijzenaar Raphael Cendo, door de Gaudeamus Muziekweek aangeprezen als "één van de belangrijkste Europese componisten van dit moment". Luister naar Revelation 8 uit zijn werk Introduction aux Ténèbres uit 2009, uitgevoerd door het Ictus Ensemble met bas-bariton Romain Bischoff en contrabassist Nicolas Crosse, onder leiding van Georges-Elie Octors.

The Night of the Unexpected, de vaste verrassingsavond van de Gaudeamus Muziekweek, doet dit jaar voor het eerst drie steden aan: Utrecht, Amsterdam en Eindhoven. Daarin onder meer: muziek van prepared piano-kunstenaar Hauschka, filmmuziek van Arnold Marinissen, nieuw multidisciplinair werk van Michel van der Aa, en een deel uit het Koreaans-Nederlandse muziektheaterstuk Words & Beyond van Seung-Ah Oh.Als voorproefje van de rijk gevulde bonte avonden, hoort u nu van deze vier componisten een keuze uit hun recente werk.

Dit waren vier stukken van componisten die in Utrecht, Amsterdam en Utrecht te horen zijn tijdens Nights of the Unexpected. U hoorde achtereenvolgens: TaxiTaxi van en door Hauschka, Flim van Arnold Marinissen gespeeld door Lunapark, Attach van Michel van de Aa door Insomnio en DaDeRimGil van Seung-Ah Oh door Slagwerk Den Haag. Kijk voor meer informatie over The Night op www.thenightoftheunexpected.nl. De Gaudeamus Muziekweek is te vinden onder www.muziekweek.nl.

1. Joost van Balkom. Humming Birds - Humming Birds (2011). 01:09
Joost van Balkom
http://www.youtube.com/watch?v’XoY3ruEO1Sc
2. Sean Friar. Awake - Velvet Hammer (2011). 06:15
Now Ensemble
New Amsterdam Records
3. Ned McGowan. Triodia - Plantae Magnoliophyta Liliopsida Poales Spinifex (2008). 02:07
Spinifex Orchestra
Karnatic Lab Records KLR 017
4. Anthony Fiumara. November Music 2008 - Counting Eskimo Words for Snow (2008). 05:44
Anthony Fiumara
November Music 2008
5. Raphael Cendo. Donaueschinger Musiktage 2009, Vol. 2 - Introduction aux ténèbres: II. Premier chant "Revelation 8" (2009). 06:06
Romain Bischoff, Nicolas Crosse, Ictus Ensemble o.l.v. Georges-Elie Octors
NEOS 11052
6. Hauschka. Salon des Amateurs - TaxiTaxi (2011). 04:39
Hauschka
Fat Cat Records CD1316
7. Arnold Marinissen. Flim - Guts II (2010). 04:47
Lunapark
LP Records
8. Michel van der Aa. Live recordings 2003-2006 - Attach (2006). 10:46
Insomnio
Insomnio cd
9. Seung-Ah Oh. New Works for Percussion - DaDeRimGil (2009). 13:46
Slagwerk Den Haag
Slagwerk Den Haag cd

© Peter van Amstel - 2011