Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Bijdetijdsuitzending beluisteren

28/11/2011

November Music 2011

November Music 2011

Van de twee toonaangevende jaarlijkse nieuwe muziek-festivals, de Gaudeamus Muziekweek en November Music, is deze maand het laatstgenoemde aan de beurt. Van woensdag 9 tot en met zondag 13 klinken in de Verkadefabriek en veertien andere locaties in Den Bosch akoestische instrumenten en elektronica, cerebrale en aardse stukken, gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Over Yannis Kyriakides en Seung-Ah Oh verschijnen mooie geschreven componistenportretten; in deze uitzending sprekende voorbeelden van hun muziek.

Verder muziek van Louis Andriessen die in het festival twee uur krijgt toebedeeld, werk van Giel Vleggaar die een nieuw muziektheaterstuk schreef, elektronische muziek van Anne La Berge en een stuk van Conlon Nancarrow die de pianola nieuw leven inblies.

Eerst Louis Andriessen. Op de openingsavond speelt het Clazz Ensemble versterkt met Andriessens musen, zangeres Cristina Zavalloni en violiste Monica Germino, nieuw werk met filmbeelden van Peter Greenaway. Luister nu naar The New Math(s) uit 2006, gespeeld door ensemble ELEKTRA dat later in het festival zelf ook zijn opwachting maakt. U hoorde The New Math(s) van Louis Andriessen, gespeeld door ensemble ELECTRA. ELECTRA treedt zondag drie maal op tijdens de Kunstmuziek Route, met nieuwe stukken van Renske Vrolijk, Vanessa Lann en Michiel Mensing uit hun programma Whirly Girls.

Zowel de Koreaanse Seung-Ah Oh als de Griek Yannis Kyriakides kwamen naar Nederland om bij Louis Andriessen te studeren. Beiden laten zich voorstaan op hun vakmanschap als componist, niet op hun Koreaanse en Griekse DNA. Toch klinken het Verre Ooosten en de Middellandse Zee in sommige van hun werken onmiskenbaar door. Zoals in So-Ri 1 dat Seung-Ah Oh schreef in 2001, waarbij ze de Koreaanse bamboefluit taegeum in gedachte had voor de fluitpartij, en oosterse citers en slagwerk voor de gitaarpartij.

Gitarist Daniel Lippel en fluitst Erin Lesser speelden So-Ri 1 van de Koreaans-Nederlandse componiste Seung-Ah Oh. In opdracht van November Music schreef zij een nieuwe compositie voor strijkkwartet, te horen op vrijdagmiddag in De Toonzaal.

Het meest uitgesproken Griekse uitstapje van Yannis Kyriakides is zijn project met gitarist Andy Moore. De cd die zij samen maakten heet Rebetika, de naam van de volksmuziek uit de kroegen van de havenstad Piraeus, waar vroeger mannen gewapend met hashpijp en bouzouki het wel en wee bezongen van het betaan aan de rand van de samenleving. In het stuk Minores klinken citaten uit oude opnamen, elekronische bewerkingen ervan en aanvullingen op gitaar, uitgevoerd Kyriakides en Andy Moore. Dit was Minores van de cd Rebetika, gespeeld door Yannis Kyriakides op de computer en gitarist Andy Moore.

Tijdens November Music zijn zij samen te horen op vrijdag 11 november in de Verkadefabriek. Meer werk van Kyriakides tijdens het slotconcert op zondag waar het Keulse ensemble musikFabrik zijn opwachting maakt, en in de elektronica-reeks Cineac Sonore. Onder de noemer Cineac Sornore is in de Filmzaal van de Verkadefabriek op vrijdag en zaterdag elektronische muziek te horen, onder meer van Anne La Berge, Dick Raaijmakers, Robert van Heumen en Fred Motomenko. Vooraf geeft Jaqueline Oskamp tekst en uitleg bij haar eerder dit jaar verschenen boek Onder Stroom over de geschiedenis van de elektronische muziek in Nederland. Daarin komt Anne La Berge uitvoerig aan bod.

Luister naar de eerste vier minuten uit haar 25 minuten durende compositie Drive uit 2009. U hoorde de eerste vier minuten uit Drive van fluitiste en componiste Anne La Berge.

Voor zijn nieuwe muziektheaterstuk Dazed koos Giel Vleggaar voor de combinatie van een instrumentaal rockensemble en de geschoolde stemmen van VocaalLAB. In 2007 maakte Vleggaar tijdens November Music indruk met zijn Atomic UFO Saves the Day (Again), gespeeld door het Nieuw Ensemble, met een stuwende, funky solopartij voor de basgitaar. Het Nieuw Ensemble speelde Atomic UFO Saves the Day (Again) van Giel Vleggaar.

Zaterdag 12 november gaat zijn compositie Dazed in première. Het Nieuw Ensemble speelt op de openingsavond van November Music onder meer Déserts van Edgar Varèse, met beelden van videokunstenaar Bill Viola.

De piano speelt een hoofdrol in twee festivalonderdelen, in 492 kg, an Extended Piano Recital met nieuw werk van acht tegendraadse componisten, en in Disklavier Plus, waarin zes componisten de ongekende mogelijkheden van een elektronisch aangedreven player piano, de pianola in goed Nederlands, onderzoeken. De drijvende kracht daarachter is Stichting Conlon, genoemd naar Conlon Nancarrow die eind vorige eeuw de pianola nieuw leven inblies met voor stervelingen onspeelbare klaviermuziek.

U luisterde naar Studie Nummer 3A van Conlon Nancarrow, gespeeld op een Bösendorfer concertvleugel voorzien van het Ampico Player Piano Mechanism. De elektronisch bestuurde piano Disklavier is zondagmiddag te horen in het Grafisch Atelier.

Het complete programma November Music, dat zich afspeelt van negen tot en met dertien november in Den Bosch, is te vinden op www.novembermusic.net. Gelijk met het festival zien twee geschreven componistenportretten het licht, het ene over Yannis Kyriakides geschreven door Bob Gilmore, het andere over Seung-Ah Oh geschreven door Peter van Amstel, die ook deze aflevering van Bijdetijds samenstelde.

1. Louis Andriessen. Able to Be - The New Math(s) (2006). 14:43
ELECTRA
Attaca
2. Seung-Ah Oh. Sustenance - So-Ri I (2005). 09:41
Daniel Lippel, gitaar en Erin Lesser, fluit
Flexible Music
3. Yannis Kyriakides en Andy Moore. Rebetika - Minores (2009). 06:38
Yannis Kyriakides en Andy Moore
Unsounds
4. Anne La Berge. Anthology of Dutch Electronic Music (1999-2010) - Drive (2011). 03:50
Anne La Berge
Basta
5. Giel Vleggaar. November Music 2007 - Atomic UFO Saves the Day (2007). 14:55
Nieuw Ensemble
November Music
6. Conlon Nacarrow. Player Piano 1 - Studie No. 3A (2006). 03:08
Bösendorfer Grand Piano met Ampico Player Piano Mechanism

© Peter van Amstel - 2011