Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Bijdetijdsuitzending beluisteren

28/11/2011

Whirly Girls - ELECTRA en andere sterke vrouwen

Whirly Girls

Au clair de la Lune is een achttiende-eeuws Frans volksliedje, hier klonk een opname ervan uit 1860, gecombineerd met carillon in een compositie uit 2008 van Renske Vrolijk, gespeeld door beiaardier Frans Haagen. Zo werkt Vrolijk graag, zij verbindt heden met verleden door oude geluidopnamen, foto's en filmbeelden nieuw leven in te blazen met nieuw gecomponeerde muziek. Of door stijlen en technieken van muziekmeesters uit voorbije eeuwen als leidraad te nemen, als uitgangspunt voor vorm en inhoud van haar eigen muziek. Oude machines boeien haar, van fonograaf tot vliegtoestel, en helden en heldinnen van weleer onder wie uitvinders, zeppelinpiloten en oorlogsvliegeniers.

Deze maand speelt ensemble ELECTRA in Rotterdam en Utrecht nieuw werk van Renske Vrolijk in het programma Whirly Girls, naar een idee van Vrolijk maar met naast haar muziek ook die van Lucas Wiegerink, Vanessa Lann en Michiel Mensingh. Deze vier componisten passeren in deze editie van Bijdetijds de revue. Whirly Girls is opgedragen aan sterke vrouwen uit de vorige eeuw, onder wie Camelia Earhart en Hanna Reitsch, pioniers in de luchtvaart. Vliegen is een van Vrolijks fascinaties, ook haar werk Charlie Charlie uit 2007 gaat daarover. Charlie Charlie is een 'documentaire in muziek' over de rampzalige vlucht van het Duitse luchtschip Hindenburg dat in 1937 brandend neerstortte met 97 mensen aan boord.

Luister naar de tweede episode uit dit werk, This Great Floating Palace, een lofzang op de wonderen van de moderne techniek. U hoorde This Great Floating Palace uit Charlie Charlie van Renske Vrolijk, uitgevoerd door mezzosopraan Barbara Kozelj, tenor Fabio Trümpy, bariton Job Hubatka, het Calefax Rietkwintet en een ensemble onder leiding van Hebe de Champeaux.

Componiste Vanessa Lann kiest ervoor de Amerikaanse schrijfster en kunstverzamelaar Gertude Stein, die in de eerste helft van de twintigste eeuw veel invloed had in Parijs, tot whirly girl te promoveren. Luister naar drie vroegere composities van Lann, achtereenvolgens DD (Double D) voor piano, Leaps of Faith eveneens voor piano, en The Key to the Fourteenth Vision voor viool. Dit waren drie composities van Vanessa Lann: DD (Double D) gespeeld door Guy Livingston, Leaps of Faith door Marcel Worms en The Key to the Fourteenth Vision door Benjamin Schmid.

Lukas Wiegerink eert in de voorstelling Whirly Girls de Britse activiste Emmeline Pankhurst, die zich in de vorige eeuw sterk maakte voor het vrouwenkiesrecht. Maak kennis met het werk van deze in 1984 geboren componist, die twee jaar geleden het nu volgende Broken Lines schreef. U hoorde Broken Lines van Lukas Wiegerink, uitgevoerd door het Nieuw Ensemble onder leiding van Hans Leenders.

Michiel Mensingh is de vierde componist die in het ELECTRA-project Whirly Girls aan bod komt. Hij zal een stuk opdragen aan Rose Will Munroe, beter bekend als Rosie the Riveter, die symbool staat voor de aanzienlijke bijdragen van vrouwen aan de Amerikaanse oorlogseconomie van de Tweede Wereldoorlog. Luister naar zijn Oh, I'm Sorry, Did I Break Your Concentration?, een stuk uit 2007. Dit was van Michiel Mensingh Oh, I'm Sorry, Did I Break Your Concentration? gespeeld door het Brisk Recorder Quartet.

Het Nederlandse ensemble ELECTRA speelt, de naam doet het al vermoeden, altijd elektrisch versterkte muziek. De meeste stukken op het repertoire zijn speciaal voor het ensemble geschreven, zoals The New Math(s) van Louis Andriessen, een van de composities op ELECTRA’s cd-dvd-combinatie Able to Be. U luisterde naar The New Math(s) van Louis Andriessen, gespeeld door ELECTRA: Monica Germino viool; Tatiana Koleva slagwerk; Michaela Riener zang en keyboard; Susanna Borch, blokfluit.

Vorige maand tijdens November Music gingen al enkele stukken in première van ELECTRA's nieuwe project Whirly Girls. Het compleet aangeklede programma gaat op 18 december in de Rotterdamse Doelen in première, en klinkt daarna op 22 december in het Utrechtse Huis aan de Werf. Kijk voor meer informatie en latere speeldata op de website van het ensemble, www.electranewmusic.com.

1. Renske Vrolijk. Live opname - Music Box (2008). 03:27
Frans Haagen
Live opname
2. Renske Vrolijk. Charlie Charlie - This Great Floating Palace (2010). 07:44
Barbara Kozelj, Fabio Trümpy, Job Hubatka, Calefax Rietkwintet en Ensemble o.l.v. Hebe de Champeaux
Opname CZ
3. Vanessa Lann. Don't Panic! 60 Seconds for Piano - DD (Double D) (2001). 01:01
Guy Livingston
4. Vanessa Lann. Red White and Blues - Leaps of Faith (2007). 08:24
Marcel Worms
Attacca
5. Vanessa Lann. 24 Capriccios for Violin from The Netherlands - The Key to the Fourteenth Vision (2000). 05:22
Benjamin Schmid
AMG
6. Lucas Wiegerink. eigen opname - Broken Lines (2009). 02:47
Nieuw Ensemble o.l.v. Hans Leenders
Opname CZ
7. Michiel Mensingh. Vintage Brisk - Contemporary Music for Recorder Quartet - Oh, I'm Sorry, Did I Break your Concentration? (2007). 10:20
Brisk Recorder Quartet
Globe
8. Louis Andriessen. Able to Be - The New Maths(s) (2008). 14:43
Electra
Attacca
9. Jacob ter Veldhuis. Able to Be - Able to Be (2008). 00:30
Electra
Attacca

© Peter van Amstel - 2011