Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Bijdetijdsuitzending beluisteren

27/04/2012

Hommages aan Bauckholt en Morales

Carola Bauckholt

Rondvliegende bolhoeden belagen Paul Hindemith en Darius Milhaud in de dada-film Vormittagsspuck van Hans Richter uit 1928; de Duitse componiste Carola Bauckholt schreef er, negentig jaar na dato, nieuwe muziek bij. Deze wondelijke combinatie is te zien en te horen bij het Ives Ensemble dat op 19 april in het Muziekgebouw aan ’t IJ een portret schetst van deze eigenzinnige en vindingrijke toonkunstenares.

Ook op het programma staat Schraubdichtunguit 1990 in de versie voor spreekstem, contrafagot, slagwerk en cello. Een variant met in de plaats van de contrafagot een basklarinet is nu te horen in een uitvoering door de Schola Heidelberg en het Thürmchen Ensemble onder leiding van Walter Nussbaum.

Op het programma dat het Ives Ensemble op 18 april in het Muziekgebouw aan 't IJ wijdt aan Carola Bauckholt, prijken vijf stukken waaronder drie Nederlandse premières. Om alvast onder de indruk te raken van haar veelzijdigheid en vakmanschap volgen hier nog twee andere van Bauckholts werken, Instinkt uit 2007 voor stemmen en ensemble, en een Cellotriouit 2002. De uitvoerdenden van het eerste stuk zijn vocaal ensemble Schola Heidelberg en het Thürmchen Ensemble onder leiding van Walter Nussbaum, daarna hoort u Cellotrio Blu uit Warschau.

Meer muziek van Carola Bauckholt is te horen op woensdag 18 april in het Muziekgebouw aan 't IJ, dan brengt het Ives Ensemble een ode aan deze onorthodoxe Duitse componiste.

De in 1979 in Mexico geboren componist en sonoloog Hugo Morales Murguía studeerde af als componist aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hetzelfde conservatorium is de bakermat van het jonge ensemble Modelo62. De musici, onder leiding van Ezequiel Menalled, besloten een serietje concerten te wijden aan ex-studiegenoot Hugo, de laatste aflevering daarvan is op 12 april in het Utrechtse Huis aan de Werf.

Luister nu alvast naar twee van zijn composities. Het eerste is Transients uit 2008 voor elektrisch versterkt trio, gespeeld door het Brooomm! Ensemble. Het tweede is Cavitiesuit 2010, een werk dat hij omschrijft als physical sound processing with 8 instruments, uitgevoerd door Ensemble MAE.

Behalve recente composities van Hugo Morales Marguía zelf, speelt Modelo62 in Utrecht ook muziek van drie componisten die hem inspireren: John Cage, Gilius van Bergeijk (die voor de gelegenheid een nieuw stuk schreef) en Alvin Lucier. Lucier is een Amerikaans componist, geboren in 1931, een pionier op het gebied van elektronische installaties, aan de hand waarvan hij bijzondere geluidsfenomenen zoals galm, resonantie en faseverschuivingen onderzocht, en ook de perceptie daarvan door luisteraars.

De Barton Workshop speelt van Alvin Lucier eerst Letters, gecomponeerd in 2005, aansluitend hoort u het eerste van vijf delen uit A Tribute to James Tenney, een werk uit 1986 voor solo-contrabas en sinusgeneratoren van Alvin Lucier.

Op 12 april geeft Modelo62 in het Utrechtse Huis aan de Werf een overzicht van de nieuwste werken van de Mexicaans-Nederlandse componist Hugo Morales Marguía. Daar klinkt ook muziek van drie componisten die hem ernstig insprireerden, naast Alvin Lucier ook John Cage en Gilius van Bergeijk.

Deze aflevering van Bijdetijds werd samengesteld door Peter van Amstel.

1. Carola Bauckholt. Instinkt - Schraubdichting (2009). 06:02
Schola Heidelberg o.l.v. Walter Nussbaum; Cellotrio Blu; Thürmchen Ensemble
Coviello Contemporary 60916
2. Carola Bauckholt. - Instinkt (2009). 11:21
Schola Heidelberg o.l.v. Walter Nussbaum; Cellotrio Blu; Thürmchen Ensemble
Coviello Contemporary 60916
3. Carola Bauckholt. - Cellotrio (2009). 08:51
Schola Heidelberg o.l.v. Walter Nussbaum; Cellotrio Blu; Thürmchen Ensemble
Coviello Contemporary 60916
4. Hugo Morales Marguía. concertopname - Transients (2008). 06:56
Brooomm! Ensemble
concertopname
5. Hugo Morales Marguía. concertopname - Cavities (2010). 11:37
Ensemble MAE
concertopname
6. Alvin Lucier. Wind Shadows - Letters (2005). 06:01
Barton Workshop
New World Records 80628-2
7. Alvin Lucier. Wind Shadows - A Tribute to James Tenney, Part I (2005). 03:16
Jos Tieman
New World Records 80628-2

© Peter van Amstel - 2012