Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Leentjebuuruitzending beluisteren

09/06/2012

Het gereedschap van Ned McGowan

Ned McGowanConcertzender 17 juni 20u, 23 juni 16u, 26 juni 16u.

Eerder deze maand bracht Sinfonia Rotterdam in de Rotterdamse Doelen het Concerto voor iPad en Orkest van Ned McGowan in première. Deze Amerikaan van geboorte, sinds 1994 in Nederland gevestigd, is niet eenkennig in zijn belangstellingen. Rock en jazz, avant-garde en klassieke Indiase raga's, microtonaliteit en complexe ritmiek - het boeit hem allemaal. Zorgvuldig doserend kiest hij zijn materiaal dat nu eens zonneklaar, dan weer nauwelijks herkenbaar in zijn composities terecht komt.

Herkenbaar of niet, zijn muziek had nooit zo geklonken als McGowan zich niet grondig in de Zuid-Indiase muziek had verdiept. Luister naar Stone Soup, een stuk voor jazzensemble uit 2001, gespeeld door het ensemble Bhedam met twee Indiase percussionisten. Meteen daarna hoort u Urban Turbanuit hetzelfde jaar in de versie voor twee marimba's, gespeeld door het Duo Vertigo.

Bhedam bestaat uit Ned McGowan op fluit, Oene van Geel viool, Gijs Levelt trompet, Tobias Klein basklarinet en altsax, Jozef Dumoulin piano, Mark Haanstra basgitaar, en indiase percussie door B.C. Manjunath en Udayraj Karpur. Duo Vertigo bestaat uit Claire Edwardes en Niels Meliefste.

Componeren en improviseren bijten elkaar niet - McGowan omringt zich met musici uit beide biotopen. In 2003 schreef hij een serie van negen korte stukken die hij Tools, gereedschap noemde, gespeeld door een mix van klassiek geschoolde en improviserende musici: blokfluitiste Susanna Borsch, de zangeressen Stephie Büttrich en Michaela Riener, trompettist Gijs Levelt, pianist Ere Lievonen en op fluit en contrabasfluit Ned McGowan zelf. Het ensemble bestaat nog altijd en draagt de naam van het eerste stuk in de reeks: Hexnut.

McGowan is behalve componist ook een begenadigd fluitist, al in 1998 bereikte hij de finale van de Gadeamusprijs met het door hem geschreven en gespeelde compositie Moonrise.

In 2004 schreef McGowan voor Susanna Borsch een solo voor altblokfluit en tape, getiteld Workshop. Voor gelegenheidsensemble Messing met PVC, met de Griekse zangeres Martha Mavroidi, schreeft hij twee jaar eerder Alkaline. En uit 2006 stamt Not Pseudopetiolate Triodia 2,geschreven voor het Spinifex Orchestra. Wie nog het misverstand koestert dat componisten met serieuze belangstelling voor Oosterse, met name Indiase muziek steevast verzanden in oeverloze zweverigheid, wordt hier even aangenaam als grondig uit de droom geholpen.

En oh ja, dat Concerto voor iPaddat deze maand in première ging: ook onmiskenbaar verrijkt met oosterse inzichten en zeker niet zweverig. Nu in fragmenten te vinden op YouTube, en opnieuw live te horen in het komende seizoen.

Leentjebuur is een programma van Peter van Amstel.

1. Ned McGowan. Tools: Chamber works of Ned McGowan - Stone Soup (2006). 09:29
Bhedam
Carnatic Lab
2. Ned McGowan. Tools: Chamber works of Ned McGowan - Urban Turban (2006). 08:14
Duo Vertigo
Carnatic Lab
3 t/m 11. Ned McGowan. Tools: Chamber works of Ned McGowan - Tools 1 t/m 9 (2006). 08:00
Hexnut
Carnatic Lab
12. Ned McGowan. Tools: Chamber works of Ned McGowan - Moonrise (2006). 10:40
Ned McGowan
13. Ned McGowan. Tools: Chamber works of Ned McGowan - Workshop (2006). 12:03
Susanna Borsch
14. Ned McGowan. Messing with PVC - Alkaline (2007). 05:31
Paximadi
15. Ned McGowan. Triodia - Not Pseudopetiolate Triodia 2 (2008). 01:34
Spinifex Orchestra

© Peter van Amstel - 2012