Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Aktueeluitzending beluisteren

19/08/2012

Gosfield en Butterfield

Gaudeamus MuziekweekDe sonate voor ontstemde piano die u hoorde is een compositie van Annie Gosfield, het stuk heet The Manufacture of Tangled Ivory en werd gespeeld door de componiste zelf. De Newyorkse Annie Gosfield is dit jaar een van de twee buitenlanders in de jury van het internationale Gaudeamus concours voor jonge componisten. De ander is de Canadees Christopher Butterfield; in deze aflevering van Aktueel stellen wij beide componisten aan u voor.

Annie Gosfield houdt van stevig, soms oorverdovend geluid. Zij bezoekt machineparken om daar het heersende geluid op te nemen, of ze laat ter plekke musici op stukken ijzer spelen. Kapotte, verstemde en geprepareerde muziekinstrumenten boeien haar ook, zoals zonet te horen was in een nummer van haar cd Burnt Ivory and Loose Wires. Luister nu naar nog vier stukken van Annie Gosfield. Eerst drie delen uit EWA7: Puncher, The Product of Force and Motion en Mechanical Firing of a Yellow Pipe. Aansluitend Lost Signals and Drifting Satelites, een combinatie van geluiden uit de ruimte en solo-viool.

Bij de Canadees Christopher Butterfield is ook wel eens een stuk ijzer te horen, zoals in het volgende lied, maar samples gebruikt hij niet. Butterfield begon als koorzanger, speelde in een rockband, dirigeert en componeert. Hij is een bewonderaar van John Cage en gevoelig voor de fratsen van dada. Maar in zijn muziek klinken zorgvuldig uitgebalanceerde noten, en hij legt een groot gevoel voor evenwicht en schoonheid aan de dag. Luister naar Jappements à la Lune, het blaffen naar de maan van Christopher Butterfield, een reeks van acht liederen gezongen door mezzosopraan Fides Krucker en gespeeld door het Vancouver New Music Ensemble onder leiding van Owen Underhill.

Muziek van Annie Gosfield en Christopher Butterfield, de beide buitenlandse juryleden van de Gaudeamus Muziekprijs 2012, zal tussen 2 en 9 september live te horen zijn in Utrecht tijdens de Gaudeamus Muziekweek en de Night of the Unexpected. Ook muziek van Martijn Padding komt daar aan bod, hij is dit jaar in de Gaudeamus-jury het derde lid.

Luister nu nog Port Bouvan Christopher Butterfield, gespeeld door het Nouvel Ensemble Moderne uit Montreal.

Deze aflevering van Aktueel werd samengesteld door Peter van Amstel.

1. Annie Gosfield. Burnt Ivory and Loose Wires - The Manufacture of Tangled Ivory, Part 1 (1998). 05:33 

Annie Gosfield, Roger Kleier, Ted Mook, Jim Pugliese, Christine Bard, and the Rova Saxophone Quartet
Tzadik 7040
2. Annie Gosfield. Flying Sparks and Heayvy Machinery - EWA7: Puncher - The Product of Force and Motion - Mechanical Firing of a Yellow Pipe (2001). 11:06
Annie Gosfield, Roger Kleier, Ikue Mori, Jim Pugliese & Sim Cain
Tzadik 7069
3. Annie Gosfield. Lost Signals & Drifting Satellites - Lost Signals & Drifting Satellites (2004). 08:20
George Kentros, violin
Tzadik 8007
4. Christopher Butterfield. Tree Line - Jappements à la Lune (1990). 15:00
Fides Krucker, Owen Underhill & Vancouver New Music Ensemble
CBC Records
5. Christopher Butterfield. website componist - Port Bou (2001). 15:52
Nouvel Ensemble Moderne, Montreal

© Peter van Amstel - 2012