Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Leentjebuuruitzending beluisteren

21/08/2012

Atlas Festival

Atlas FestivalHet Atlas Ensemble herbergt een kleurrijke verzameling van niet-westerse muziekinstrumenten. Het gezelschap vaart onder de vlag van het Nieuw Ensemble, sinds 2009 organiseert artistiek leider Joël Bons jaarlijks een Atlas Academy, waar westerse en niet-westerse componisten zich bekwamen in het componeren voor exotische, of toch tenminste ongebruikelijke bezettingen.

Dit jaar zijn in Amsterdam boeiende voorbeelden daarvan te horen tijdens het Atlas Festival, van 31 augustus tot en met 2 september in het Muziekgebouw, het Tolhuis en het Conservatorium. Dertien componisten presenteren er bestaande en fonkelnieuwe composities, gespeeld door zeventien musici op meer dan twintig instrumenten uit alle windstreken. Daar vallen overigens ook de hobo, de harp en de contrabas onder.

In deze aflevering van Leentjebuur klinkt muziek van drie van de dertien componisten, muziek voor gebruikelijke westerse bezettingen van de Italiaan Fabio Nieder, de IJslander Daníel Bjarnason en de Belg Wim Henderickx. In de stukken die van hen tijdens het Atlas Festival te horen zullen zijn, spelen vanzelfsprekend niet-westerse instrumenten een hoofdrol. Ter kennismaking laten we in deze uitzending ook korte fragmenten van de betreffende instrumenten horen. Zo mag het vakmanschap van de drie componisten blijken uit de hier gekozen composities, terwijl de niet-westerse instrumenten de uitdagingen illustreren die zij aangaan.

We beginnen met Fabio Nieder, u hoort de eerste drie en de laatste twee delen uit zijn negendelige opera Der Bilderfresser, uitgevoerd door Marino Formenti op piano, Teodoro Anzellotti op accordeon, Schlagquartett Köln, het WDR Rundfunkchor en het WDR Sinfonieorchester onder leiding van Emilio Pomàrico. Voor het Atlas Festival schreef Nieder een nieuw stuk, waarin onder meer de Chinese vedel erhu en de Azerbeidzjaanse luit tar figureren. Die instrumenten hoort u aansluitend, bespeeld door respectievelijk Yang Xue en Elkhân Mansurov.

U hoorde vijf delen uit Der Bilderfresser van Fabio Nieder uitgevoerd door Marino Formenti, Teodoro Anzellotti, Schlagquartett Köln, het WDR Rundfunkchor en het WDR Sinfonieorchester. Daarna klonken Bird call on the mountain gespeeld door Yang Xue op erhu, en Esfahándoor Elkhân Mansurov op tar.

Van de IJslander Daníel Bjarnason hoort u nu een compositie voor cello; de afzonderlijke partijen zijn opgenomen door één musicus, in dit geval Saeunn Thorsteinsdottir voor wie Bjarnason het stuk schreef. Het heet Bow to string en telt drie delen. Voor het Atlas Ensemble schreef Bjarnason in 2002 Five Chinese poems voor fluit, hobo, en het Chinese mondorgel sheng. Na Bow to stringhoort u een sheng bespeeld door Lam-zi Kun.

Dit waren achtereenvolgens Bow to stringvan Daníel Bjarnason gespeeld door Saeunn Thorsteinsdottir, en een solo op de sheng gespeeld door Lam-zi Kun.

Van de Nederlander Wim Henderickx kunt u nu naar twee stukken luisteren. Het eerste heet IO: Agitato geschreven voor blazers en percussie en gespeeld door Belgian Brass. Het tweede is Raga I part onevoor percussie en orkest, uitgevoerd door de Koninklijke Harmonie van Vlaanderen onder leiding van Grant Llewellyn.

Tijdens het Atlas Festival gaat van Henderickx Nostalgia uit 2010, een stuk voor zeven instrumenten uit het Midden-Oosten waaronder de Tukse fluit ney, de Armeense hobo duduk en de met stokjes bespeeelde citer santur; die overigens bij deze uitvoering waarschijnlijk wordt vervangen door de getokkelde citer qanun. Na Nostalgiahoort u de ney bespeeld door de gebroeders Kudsi en Suleyman Erguner, de duduk door Djivan Gasparyan en de qanun door Lars Bo Kujahn.

U luisterde naar twee werken van Wim Henderickx, IO: Agitato voor blazers en percussie gespeeld door Belgian Brass, en Raga I part oneuitgevoerd door de Koninklijke Harmonie van Vlaanderen onder leiding van Grant Llewellyn. En tenslotte naar de gebroeders Kudsi en Suleyman Erguner op ney, Djivan Gasparyan op duduk en Lars Bo Kujahn op qanun.

Muzieki van de drie componisten uit dit programma, Nieder, Bjarnason en Henderickx, en die van nog eens tien componisten van zeer uiteenlopende pluimage, zullen te horen zijn tijdens het Atlas Festival in Amsterdam, van 31 augustus tot en met 2 september. Het complete programma is te vinden op de festivalwebsite: www.atlasensemble.nl.

Leentjebuur is een programma van Peter van Amstel.

1. Fabio Nieder. Der Bilderfresser - Der Bilderfresser deel I, II, III, XVIII en XIX (2012). 14:48
Marino Formenti (piano), Teodoro Anzellotti (accordeon), Schlagquartett Köln, WDR Rundfunkchor Köln, WDR Sinfonieorchester Köln onder leiding van Emilio Pomàrico
WDR 3, Winter & Winter
2. Liu Tianhua. Voice of the dragon - Bird call on the mountain (2005). 01:55
Yang Xue
Philips
3. anoniem. Azerbayjan Musique Traditionnelle - Esfahán (1991). 02:00
Elkhân Mansurov (tar)
Chant du Monde LDX 274 901
4. Daníel Bjarnason. Processions - Bow to string deel I, II en III (2010). 14:41
Saeunn Thorsteinsdottir (cello)
WDR 3, Winter & Winter
5. anoniem. The sound of silk and bamboo - Solo for sheng (1997). 01:50
Lam-zi Kun
World Network
6. Wim Henderickx. From IO to Dandi - IO: Agitato (2008). 04:06
Belgian Brass
Beriato Music CMS 004
7. Wim Henderickx. Raga I.II.III - Raga I for percussion and orchestra - Part one (1998). 09:15
Royal Philharmonic Orchestra of Flanders onder leiding van Grant Llewellyn
Megadisc
8. Kudsi Erguner. Sufi music of Turkey - Balade (1990). 01:50
Kudsi Erguner, Süleyman Erguner
CMP Records
9. anoniem. Heavenly duduk - Kele Lao (1999). 01:50
Djivan Gasparyan
World Network 32.377
10. Lars Bo Kujahn. Visits - Qanun taqsim (2001). 01:57
Lars Bo Kujahn
United One Records

© Peter van Amstel - 2012