Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Aktueel

24/08/2012

Muziek voor mens en machine

Felix's machineNiet aan al het werk dat in de Gaudeamus Muziekweek te horen is, komen musici te pas. Autonome klankinstallaties maken steevast onderdeel uit van het festival, dit jaar bijvoorbeeld van de Brit Felix Thorn en de Fransman Pierre Jodlowski. Zij komen later in deze uitzending aan bod. De installatie Cold Pinvan de Amerikaan Eli Keszler kan wel of niet met musici worden aangevuld. De basis is een verzameling langs de muur gespannen snaren, bespeeld door motorisch aangedreven strijkstokken. Met dit werk maakt Keszler kans op de Gaudeamus Prijs 2012.

Luister eerst naar alleen de geluidsinstallatie, daarna naar de combinatie met een ensemble. Voor u spelen Eli Keszler op percussie en gitaar, Ashley Paul op altsaxofoon en basharp, Geoff Mullen op gitaar, Greg Kelley op trompet en Reuben Son op fagot.

De Franse componist en multimedia-kunstenaar Pierre Jodlowski komt naar Utrecht met Passage, een geluidsgang waarin de bewegingen van passanten de verlichting en het geluid beïnvloeden. Acht jaar geleden schreef ook hij een stuk waarin machine en mens met elkaar in de slag gaan. In Mecano 1 klinken door motortjes aangedreven trommelstokken als metronomen, de slagwerker brengt leven in de brouwerij. Hier komt Mecano 1van Pierre Jodlowski, voor gemotoriseerde percussie en, in dit geval, de slagwerker Roland Auzet.

Felix Thorn mag een uitvinder heten, hij bedenkt en construeert ingenieuze machines die beweging, licht en geluid voortbrengen. Hij bouwt ze voor theatergroepen en reclamemakers, voor concertzalen en musea. In Utrecht staat er, heel toepasselijk, een in museum Speelklok. Luister naar drie van Felix's Machines: Machines 140207, Quake en Torn to Pieces.

Klankinstallaties van Thorn, Keszler, Jodlowsky, en van nog eens vijf anderen staan van 4 tot en met 9 september speelklaar tijdens de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht: in Huis aan de Werf, het Centraal Museum, De Oude Hortus en Museum Speelklok. Alle gegevens daarover vindt u op de festivalsite muziekweek.nl.

Deze aflevering van Aktueel werd voor u samengesteld door Peter van Amstel.

1. Eli Keszler. Catching Net - Cold Pin - installation recording (2012). 13:19
Eli Keszler
PAN 32
2. Eli Keszler. Catching Net - Cold Pin 3 - ensemble (2012). 25:36
Eli Keszler (drums, percussie, gitaar), Ashley Paul (altsaxofoon, basharp), Geoff Mullen (gitaar), Greg Kelley (trompet), Reuben Son (fagot)
PAN 32
3. Pierre Jodlowski. Mecano 1 et 2 - Mecano 1 (2008). 06:38
Roland Auzet
Mode Records 189/92
4. Felix Thorn. Felix's Machines - Machines 140207 (2011). 03:30
Klankinstallatie
Eigen productie
5. Felix Thorn. Felix's Machines - Quake (2011). 01:59
Klankinstallatie
Eigen productie
6. Felix Thorn. Felix's Machines - Torn to Pieces (2011). 05:17
Klankinstallatie
Eigen productie

© Peter van Amstel - 2012