Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Aktueel - Operadagen en Holland Festivaluitzending beluisteren

21/05/2013

Genres mengen in festivalverband

Operadagen RotterdamHoe actueel is Amico, Hai Vinto uit Il Combattimento di Tancredi e Clorinda van Claudio Monteverdi, hier uitgevoerd door Concerto Italiano? Inderdaad, laat-renaissnace, vroeg-barok. Maar vernuftig ondergebracht in een festival met nieuwe muziek klinken madrigalen, cantates en concerti grossi ineens verbluffend fris. Op 25 mei gaat het Holland Festival verrassend van start in het Bijlmer Parktheater met een voorstelling van Jeugdtheater Zuidoost. De Operadagen Rotterdam beginnen diezelfde dag in Theater Walhalla met het slapsstickverhaal De ongelooflijke veranderingen van meneer Afzal.

De Operadagen duren een week; het Nederlands Blazers Ensemble en Tania Kross sluiten af in de Rotterdamse Schouwburg. Het Holland festival duurt een maand en eindigt met Heiner Goebbels in de Westergasfabriek. Beide festivals bestrijken negentien locaties in hun stad, waaronder kerken, stations en musea die onderdak bieden aan de meest uiteenlopende producties.

Een baaierd aan muziek- en theatersoorten uit vele eeuwen prijkt op de programma's, niet zelden samengebracht in eclectische combinaties. Deze aflevering van Aktueel bestaat daarom uit drie setjes, drie combinaties van componisten, musici en stijlen door de festivalprogrammamakers bijeen gebracht voor drie nieuwe voorstellingen. Wij beginnen met het programma Songs of War, daarin zingt Claron McFadden onder meer de muziek van Monteverdi die u zojuist hoorde, maar ook de Sequenza voor solostem van Luciano Berió. En de Duitse componist Heiner Goebbels maakt een muziektheaterstuk met als titel Songs of wars I have seen.

Kom nu alvast in de sfeer met  de Sequenza III van Luciano Berio, gezongen door Cathy Berberian voor wie hij het stuk schreef, en The Italian Concerto Writing II van Heiner Goebbels uitgevoerd door Ensemble Icarus. Berio, Monteverdi en Goebbels ontmoeten elkaar in Songs of War op dinsdag 28 mei in het Nieuwe Luxortheater, Rotterdam.

Een paar maatjes ingetogener zal het eraan toegaan tijdens de operawandeling met vocaal ensemble Quattre Bouches, een heen en weertje tussen de voormalige Rotterdamse strafgevangenis De Noordsingel en een tweede locatie. Muziek van Milhaud, Sjostakovich en Barber staat op het programma, maar ook die van de Amerikaanse Stravinsky-adept Lukas Foss en de Nederlandse componiste en Michel van der Aa-bewonderaarster Barbara Okma.

Luistert u naar De profundis van Lukas Foss, gezongen door het Gregg Smith Singers Quartet, en A new life is born van Barbara Okma,  gezongen door Quatre Bouches. Quattre Bouches maakt op zondagmiddag 26 mei vanaf twee uur een Operawandeling vanuit de voormalige Rotterdamse gevangenis De Noordsingel.

Onder de titel Brooklyn to Berlin koppelt het Holland Festival op vrijdag 14 juni het Duitse solistensensemble Kaleidoskop aan de Amerikaanse rockgitarist en componist Lee Ranaldo, een van de oprichters van de roemruchte noiserockband Sonic Youth. Kaleidoskop zal een concerto grosso uit 1744 spelen, een prettig werk van de Berlijner Sebastian Claren en onrustbarende muziek van de New Yorkse Julia Wolfe.

Maak nu alvast kennis met Ranaldo als componist van ander dan rockmateriaal. U hoort Glacial trio uitgevoerd door Lee Ranaldo op gitaar, drummer Tony Buck en doedelzakspeler David Watson, en The homeless hairdresser uitgevoerd door Lee Ranaldo zelf. Daar tussenin speelt Kaleidoskop When we were trees: The architect, een stuk van de Italiaanse componist Giovanni Sollima. Kaleidoskop. Dit ensemble speelt op vrijdag 14 juni het programma Brooklyn to Berlin in het Muziekgebouw aan 't IJ.

Deze aflevering van Aktueel, geïnspireerd op het Holland Festival en de Rotterdamse operadagen, werd samengesteld door Peter van Amstel.

1. Claudio Monteverdi. Monteverdi: Madrigali Guerrieri e Amorosi (Libro VIII) - Il Combattimento di Tancredi e Clorinda: IX - Amico, Hai Vinto (2006). 01:55
Rinaldo Alessandrini en Concerto Italiano
Naïve
2. Luciano Berio. Circles / Sequenzas I, II, V - Sequenza III voor solostem (1991). 08:55
Cathy Berberian
Wergo
3. Heiner Goebbels. The Italian Concerto - The Italian Concerto Writing II (2009). 19:32
Ensemble Icarus onder leiding van Yoichi Sugiyama
Steinway
4. Lukas Foss. Vocal Music of Lukas Foss - De profundis (2001). 09:43
Gregg Smith Singers Quartet
Anthology od Recorded Music
5. Barbara Okma. Nowell - A new life is born (2011). 03:43
Quatre Bouches
Quatre Bouches Productions
6. Lee Ranaldo. Maelstrom from Drift - Glacial trio (2008). 04:09
Lee Ranaldo, Tony Buck, David Watson
Lee Ranaldo
7. Giovanni Sollima. We Were Trees - When we were trees; The architect (2008). 04:27
Kaleidoskop
Dedalo
8. Lee Ranaldo. Maelstrom from Drift - The homeless hairdresser (2008). 03:56
Lee Ranaldo
Lee Ranaldo
 
 
© Peter van Amstel - 2013