Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Bijdetijds - Gaudeamus Muziekweek 2012uitzending beluisteren

21/05/2013

Prima donna met viool

Monica GerminoIn deze zesde uitzending gewijd aan de Gaudemus Muziekweek 2012 gaan we terug naar de eerste zondagmiddag van het festival, naar Park Lepelenburg waar stukken van Dyane Donck en Wouter Snoei te horen waren. De avond erop voerden Monica Germino en het Asko|Schönberg in de Geertekerk La Girò van Louis Andriessen uit. Op de laatste zondag van het festival speelde gamelanensemble Gending in het Utrechts Conservatorium stukken van Orestis Goumenos en Janco Verduin.

Voor Park Lepelenburg had Frauke Wiarda een vliegerfeest bedacht, waarbij hij de geluiden van wind en vliegertouw hoorbaar liet maken met behulp van elektronica, al dan niet gecombineerd met live gespeelde of gezongen muziek. Luistert u naar I Talk to the Wind van Dyane Donck met de stem van Meri Nikula en elektronica van Tijn Berkelmans, en naar Deviation van Wouter Snoei die zelf de elektronica bespeelde.

De Gaudemaus Muziekweek is een vruchtbare combinatie van concours en festival, met als prettig gevolg dat er een weelde aan muziek van jonge, veelbelovende componisten te horen is. Maar de rotten in het vak worden niet overgeslagen. Zo klonken er deze Muziekweek composities van de juryleden Annie Gosfield, Christopher Butterfield en Martijn Padding. Van Roderik de Man, Luc Houtkamp en, zoals aangekondigd, van Louis Andriessen.

In 2011 schreef hij voor violiste Monica Germino La Girò. Volgens Antono Vivaldi was er in Italië geen betere prima donna te vinden dan zangeres Anna Girò. Andriessen nam er kennis van, leende de naam van de prima donna, maar liet zijn fantasie de vrije loop. Zijn stuk eindigt met een nachtmerrie van faalangst.

Monica Germino speelt en zingt La Girò van Louis Andriessen, samen met het Asko|Schönberg onder leiding van Gregory Charette.

Op zondag 9 september, de slotdag van de Gaudeamus Muziekweek 2012, speelde Ensemble Gending in een uitverkochte zaal van het Utrechts Conservatorium zes nieuwe stukken voor gamelan en elektronica. Luister u naar achtereenvolgens River Division van Orestis Goumenos, en How to Recognise Different Types of Trees from Quite a Long Way Away van Janco Verduin.

1. Dyane Donck. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Frauke Wiarda, Musicaerial - I Talk to the Wind (2012). 09:00
Meri Nikula - stem, Tijn Berkelmans - electronics

Concertzender E05376

2. Wouter Snoei. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Frauke Wiarda, Musicaerial - Deviation (2012). 10:36
Wouter Snoei - live electronics

Concertzender E05376

3. Louis Andriessen. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Asko Schönberg olv Gregory Charette - La Girò (2011). 23:28
Asko | Schönberg onder leiding van Gregory Charette

Concertzender E05377

4. Orestis Goumenos. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Ensemble Gending - River Division (2012). 05:34
Ensemble Gending onder leiding van Jurrien Sligter

Concertzender E05396

5. Janco Verduin. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Ensemble Gending - How to Recognise Different Types of Trees from Quite a Long Way Away (2012). 08:24
Ensemble Gending onder leiding van Jurrien Sligter

Concertzender E05396


© Peter van Amstel - 2013