Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Aktueel - Holland Festivaluitzending beluisteren

31/05/2013

De meisjes van Heiner Goebbels

Carmina SlovenicaHet Sloveense meisjeskoor Carmina Slovenica zong Postojnavan de in IJsland wonende Oostenrijkse componist Herman Rechberger. Dit wereldberoemde koor heeft naast pittige polyfonie uit de Balkan en swingende liedjes uit Afrika, Amerikaanse gospels en barokmuziek van Pergolesi, ook nieuw gecomponeerde muziek op het repertoire. Zingen is bovendien niet het enige dat de meisjes doen, ook treden zij op met theatrale en dansante voorstellingen. Zoals deze maand in de slotvoorstelling van het Holland Festival, op 25 en 26 juni.

De Duitse componist en regisseur Heiner Goebbels maakte voor het koor de voorstelling When the mountain changed its clothing. Veertig meisjes en jonge vrouwen tussen de tien en twintig jaar laat hij de kinderlijke onschuld en het onvoorspelbare gedrag van pubers spelen. Voor de muziek put hij uit middeleeuwse gezangen, Sloveense volksliedjes en Australische boventonenmuziek. Het kneden, combineren en naar zijn hand zetten van bestaande klanken, en dat alles ook nog eens aanvullen met niet zelden verbluffende eigen materiaal, dat mag zijn handelsmerk heten.

In dit uur hoort u zonder onderbreking vijf van Goebbels werken uit de periode 1988 tot 2012, muziek in heel uiteenlopende stijlen en bezettingen. Daarna keren we nog even terug naar het meisjeskoor, dat dan een meerstemmig lied van Palestrina zingt - dat zomaar in de Holland Fertival-voorstelling terecht gekomen zou kunnen zijn.

U hoort achtereenvolgens Red Run, Stell dich Vor du Bist ein Dolphin, Herakles Zwei, Berlin Kudamm en The Thing.

Goebbels tekende voor de slotvoorstelling van het Holland Festival dit jaar, te zien en te horen op 25 en 26 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam. Veertig meisjes en jonge vrouwen spelen dan zijn voorstelling When the mountain changed its clothing, een vocaal theater-stuk door het koor Carmina Slovenica.

Luistert u tenslotte naar Recordatavan Giovanni Pieluigi da Palestrina, gezongen door dit koor dat onder aanvoering van Heiner Goebbels ongetwijfeld de avontuurlijkste klanken zal voortbrengen die het tot nu toe ooit te zeggen en te zingen kreeg.

Deze aflevering van Aktueel werd samengesteld door Peter van Amstel.

1. Herman Rechberger. Following the Sun - Postojna (1998). 07:00
Carmina Slovenica
2. Heiner Goebbels. Heiner Goebbels - Red Run (1993). 18:12
Ensemble Modern
ECM Records
3. Heiner Goebbels. Live à Victoriaville - Stell Dich Vor, Du Bist ein Dolphin (1993). 05:25
Heiner Goebbels & Alfred 23 Harth
Les Disques VICTO
4. Heiner Goebbels. La Jalousie - Herakles 2 - Für Fünf Blechbläser, Schlagzeug und Sampler (1993). 15:07
Ensemble Modern
ECM Records
5. Heiner Goebbels. 25 Anniversary Edition - Berlin Kudamm (2008). 05:09
Heiner Goebbels
RER Megacorp
6. Heiner Goebbels. Stifters Dinge - The Thing (2012). 03:26
Heiner Goebbels
ECM Records
7. Giovanni Pieluigi da Palestrina. Following the Sun - Recordata (). 01:41
Carmina Slovenica

© Peter van Amstel - 2013