Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Aktueel - Delft Chamber Music Festivaluitzending beluisteren

12/07/2013

Zuidam en Andriessen in Delft

Hendik AndriessenVan de Nederlandse componist Robert Zuidam waren in het afgelopen Holland Festival twee werken te horen en te zien, beide geregisseerd door Pierre Audi: de opera Suster Bertken uit 2010, en de première van de opera Troparion voor sopraan en klein ensemble. Troparion is een coproductie van het Holland Festival en het Delft Chamber Music Festival - dat speelt zich af van 26 juli tot en met 4 augustus in de concertzaal van Museum Het Prinsenhof in Delft. Tropariongaat over een vrouw in de woestijn die besluit niet meer te eten en te drinken, en tranen plengt boven een dode tak in de hoop dat die door het vocht weer tot leven zal komen. Deze nieuwe opera van Robert Zuidam is te horen op 3 augustus in Delft.

Onlangs verscheen van Zuidam een cd met zijn McConagall-Lieder, een werk in vijf delen voor sopraan, twee piano's en ensemble op teksten van de eind-negentiende-eeuwse Schotse dichter en acteur William McConaggal; daar kunt u nu naar luisteren. De Vlaamse sopraan Katrien Baerts is hier de zangeres, ook hoort u het Pianoduo Post & Mulder, en het Asko|Schönberg Ensemble onder leiding van Oliver Knussen. De delen zijn: For Two Pianos; Address to the New Tay Bridge; For Two Pianos and Strings; For Two Pianos II; The Tay Bridge Disaster. De McGonagall-Lieder van Robert Zuidam.

Het programma van het kamermuziekfestival in Delft vermeldt de naam van nog een Nederlandse componist: Andriessen. Daarbij prijkt ten onrechte de foto van Louis Andriessen, toepasselijk schalks lachend. Want Miroir de Peine voor sopraan en ensemble is niet van hem maar van zijn vader Hendrik. Oude muziek dus eigenlijk al, uit 1923, maar daarom niet te versmaden. Luistert u in de tijd die nu nog rest naar Flagellation uit Miroir de Peinevan Hendrik Andriessen, uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Eduard van Beinum

Deze aflevering van Aktueel werd samengesteld door Peter van Amstel.

1. Robert Zuidam. McGonagall-Lieder - McGonagall-Lieder (2013). 54:27
Katrien Baerts, Pianoduo Post & Mulder, Asko|Schönberg onder leiding van Oliver Knussen
Challenge Classics
2. Hendrik Andriessen. Concertgebouw Orchestra 1940-1958 - Miroir de Peine: 2. Agonie du jardin (2012). 02:26
Concergebouworkest onder leiding van Eduard van Beinum
Classical Root Records

© Peter van Amstel - 2013