Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Bijdetijds - Gaudeamus Muziekweek 2012uitzending beluisteren

19/08/2013

The Night of the Unexpected

Might of the UnexpectedVast onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek, sinds jaar en dag, is The Night of the Unexpected, een muzikaal verrassingspakket dat zich gewoonlijk afspeelt in een of meer poptempels. De formule van The Night is: acht tot tien korte optredens her en der op het podium en in de zaal, die elkaar zonder onderbreking opvolgen. De Concertzender maakte opnamen van de 2012-aflevering in Tivoli, Utrecht. De Gaudeamus Muziekweek is niet alleen een festival maar ook een componistenconcours, daar komen dus kandidaten en juryleden aan te pas. De eerste twee stukken van The Night of the Unexpected waren van mededingers naar de compositieprijs, het derde was van een van de juryleden.

Luister naar achtereenvolgens Microphone Quartet van de Rus Sergey Khismatov uitgevoerd door Slagwerk Den Haag, naar Umbrae B van de Poolse componist Andrej Kwiecinski gespeeld door studenten van het Conservatorium van Amsterdam, en naar Long Waves and Random Pulses van het Amerikaanse jurylid Annie Gosfield uitgevoerd door violiste Monica Germino en geluidstechnicus Frank van der Wey.
Sunrise of the Planetary Dream Collectorvan Terry Riley was veruit het meest gedateerde onderdeel van The Night of the Unexpected 2012, de Amerikaanse minimalist schreef het in 1960. Uitgevoerd door jazztrio Kapok en strijkkwartet Ragazze klonk het toch nog verrassend. Kakelvers was dan weer de solo-improvisatie van de Amerikaanse trompettist Nate Wooley.

De volgende aflevering van The Night of the Unexpected staat op donderdag 5 september in Tivoli, Utrecht, en op vrijdag 6 september in Paradiso, Amsterdam. Als vanouds weer als onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek die zich dit jaar afspeelt van 31 augustus tot en met 8 september op talloze binnen- en buitenlocaties in Utrecht.

Deze aflevering van Bijdetijds werd samengesteld door Peter van Amstel.

1. Sergey Khismatov. Night of the Unexpected 2012 - Microphone Quartet (2012). 13:42
Slagwerk Den Haag
2. Andrej Kwiecinski. Night of the Unexpected 2012 - Umbrae B (2012). 11:06
Jos Zwaanenburg
3. Annie Gosfield. Night of the Unexpected 2012 - Long Waves and Random Pulses (2012). 13:35
Monica Germino en Frank van der Wey
4. Terry Riley. Night of the Unexpected 2012 - Sunrise of the Planetary Dream Collector (2012). 07:52
Kapok en het Ragazze Quartet
5. Nate Wooley. Night of the Unexpected 2012 - Improvisation (2012). 12:07
Nate Wooley

Live-opname door Wijnand de Groot op 6 september 2012 in Tivoli, Utrecht.
Samenstelling Peter van Amstel.

© Peter van Amstel - 2013