Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Live - Gaudeamus Muziekweek 2012uitzending beluisteren

07/10/2013

Nederland, China, Japan

Yu OdaEen goed deel van de opnamen die de Concertzender vorig jaar maakte van de Gaudeamus Muziekweek, passeerde het afgelopen jaar de revue in ons programma Bijdetijds. Maar nog niet alle componisten die werden uitgevoerd kwamen aan bod. Van de dertien kandidaten voor de Gaudeamus Muziekprijs ontbraken er twee, om te beginnen maken wij dát in deze uitzending goed. De enorme verscheidenheid aan nieuwe stukken, een van de redenen waarom de Muziekweek altijd zo nieuwsgierig maakt, is mede het gevolg van de grote geografische spreiding van de herkomstlanden van de componisten. De grootste afstand was die tussen Nederland en Oost-Azië, zowel in geografische als in muzikale zin. Daarom in deze uitzending ook componisten uit Japan en China, en uit Nederland.

Prettige bijkomstigheid van deze keuze is, dat hij ook nog eens de weelde aan ensembles en solisten illustreert die tijdens de Muziekweek 2012 hun opwachting maakten. Vandaag komen langs: het Nieuw Ensemble, het Prisma String Quartet, Ensemble Gending, Orkest de Ereprijs, Blindman en Hisk, Frouke Wiarda, Kapok en het Ragazze Kwartet, en het J.O.N.G. Ensemble. Een lijstje met wie precies wát speelt, vindt u op onze website. Wij beginnen met de twee Gaudeamus prijskandidaten die nog in onze Muziekweek-uitzendingen ontbraken. Luistert u naar Yriaeas van de Griek Thanasis Deligiannis en L'essence perd son sensvan de Canadees Beavan Flanaghan.

Uit de muziek van componisten uit het Verre Oosten is niet altijd gemakkelijk de herkomst van de makers af te leiden; soms zelfs in het geheel niet, maar soms ook duidelijk wel. Twee Japanners en een Chinees illustreerden tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2012 dit fenomeen in drie gradaties. Hier komen As a fallen leaf, on a waving stream van Hui Tak-Cheung uit Hongkong, Omiushi van Noriko Koide uit Japan en Humanize mevan Yu Oda, eveneens uit Japan.

De Gaudeamus Muziekweek combineert een internationaal componistenconcours met een festival. De jury selecteerde in 2012 geen Nederlandse kandidaten voor de Muziekprijs, maar in het festivalprogramma waren onze componerende landgenoten toch volop vertegenwoordigd. Twee van de volgende zes stukken speelden zich af in de open lucht onder de noemer Musicaerial, de klanken zijn elektronisch bewerkte geluiden van vliegers boven het Utrechtse park Lepelenburg, soms aangevuld met op muziekinstrumenten gespeelde klanken. De andere vier zijn ensemblestukken. U kunt nu luisteren naar Concert for bacteria and other microbes van Jesse Broekman, Skeiron van Danny de Graan, ABC's trilobite triacle van Gijs van der Heijden, Missing Link van Morris Kliphuis, Go Fly a Kite! van Radboud Mens en Vuur!van Arthur Wagenaar.

Zoals gebruikelijk registreerde de Concertzender ook dit jaar vrijwel alle concerten van de Gaudeamus Muziekweek. In de afgelopen twaalf maanden zonden wij van die opnamen iedere maand een uur uit in Bijdetijds, vanaf nu wordt dat twee uur per maand in Concertzender Live. Dat geeft de ruimte om, voordat de Muziekweek 2014 zich aandient, alle in 2013 opgenomen muziek uit te zenden, aangevuld met de registraties van vorig jaar die tot nu toe niet aan bod kwamen. U kunt nu nog luisteren naar Windkracht 3van Nico Huijbregts, een van de Musicaerial-stukken opgenomen in park Lepelenburg.

Deze aflevering van Concertzender Live werd samengesteld door Peter van Amstel.

1. Thanasis Deligiannis. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Nieuw Ensemble - Yriaeas (2012). 07:53
Nieuw Ensemble
Concertzender, opname Kees van de Wiel
2. Beavan Flanaghan. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Prisma, En Accord - L'essence perd son sens (2012). 08:46
Prisma String Quartet
Concertzender, opname Wijnand de Groot
3. Hui Tak-Cheung. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Nieuw Ensemble - As a fallen leaf, on a waving stream (2012). 08:56
Nieuw Ensemble
Concertzender, opname Kees van de Wiel
4. Noriko Koide. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Ensemble Gending - Omiushi (2012). 08:32
Ensemble Gending
Concertzender, opname Kees van de Wiel
5. Yu Oda. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Orkest de Ereprijs - Humanize me (2012). 02:58
De Ereprijs
Concertzender, opname Wijnand de Groot
6. Jesse Broekman. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Bl!sk ‘ Bl!ndman + Hisk - Concert for bacteria and other microbes (2012). 06:04
Bl!sk ‘ Bl!ndman + Hisk
Concertzender, opname Philemon Mukarno
7. Danny de Graan. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Musicaerial - Skeiron (2012). 09:18
Frouke Wiarda
Concertzender, opname Kees van de Wiel
8. Gijs van der Heijden. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Orkest de Ereprijs - ABC's trilobite triacle (2012). 04:06
De Ereprijs
Concertzender, opname Wijnand de Groot
9. Morris Kliphuis. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Night of the Unexpected - Missing Link (2012). 05:07
Kapok & Ragazze Quartet
Concertzender, opname Wijnand de Groot
10. Radboud Mens. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Musicaerial - Go Fly a Kite! (2012). 09:54
Frouke Wiarda
Concertzender, opname Kees van de Wiel
11. Arthur Wagenaar. Gaudeamus Muziekweek 2012 - J.O.N.G. Ensemble - Vuur! (2012). 35:17
J.O.N.G. Ensemble
Concertzender, opname Kees van de Wiel
12. Nico Huijbregts. Gaudeamus Muziekweek 2012 - Musicaerial - Windkracht 3 (2012). 13:41
Frouke Wiarda
Concertzender, opname Kees van de Wiel

© Peter van Amstel - 2013