Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Aktueel - Dag in de brandinguitzending beluisteren

04/10/2013

Nieuwe Amsterdamse geluiden

Reinbert de LeeuwDen Haag geeft deze dagen ruim baan aan Amsterdamse musici en componisten. Eind september vierde de Dag in de Branding uitvoerig de 75-ste verjaardag van Reinbert de Leeuw, de gelauwerde dirigent van het Asko|Schönberg. Het Stolz Quartet bestaat uit musici van dit ensemble, het speelt vanavond, 4 oktober, in Korzo tijdens het tweedaagse evenement Nieuwe Amsterdamse Geluiden. Op zaterdag 5 oktober is het jonge Amsterdamse ensemble Looptail de hoofdmoot van het programma. Daarnaast maken vanavond de sopraan Marijke Sekhuis en pianiste Shuann Chai hun opwachting, en op zaterdag een aantal musici van Slagwerk Den Haag.

Op het programma van het Stolz Quartet staan drie nieuwe stukken van Nederlanders: Klaas de Vries, Theo Verbey en Rob Zuidam. U kunt nu luisteren naar delen uit hun vroegere werk: deel 1 uit Strijkkwartet Nr. 1 van Klaas de Vries, deel twee uit Conciso van Theo Verbey, en het derde van de McGonagall Liedervan Rob Zuidam Muziek van deze componisten prijkt op het repertoire van het Stolz Quartet, dat niet alleen te horen is tijdens Nieuwe Amsterdamse Geluiden op 4 oktober in Korzo, Den haag, maar ook op 15 oktober in het Haarlemse Concertgebouw.

In 2011 richtten pas afgestudeerde studenten van het Conservatorium van Amsterdam het ensemble Looptail op, en Looptails ster rijst snel; tijdens de laatste Gaudeamus Muziekweekverzorgde dit sextet het slotconcert. De componisten die toen op het programma stonden, komen goeddeels ook op 5 oktober in Korzo aan bod, met een paar aanvullingen. Onder hen Noriko Koide, Wilbert Bulsink en Trevor Grahl. Van hen hoort u nu respectievelijk Omiushi, Prelude Nr. 2 en Pierement parade. Het Amsterdamse ensemble Looptail speelt werk van deze componisten op 5 oktober in Korzo, Den Haag, daarna speelt Looptail twee maal in Amsterdam, op 12 oktober in Studio K en op 8 december in Zaal 100.

Ook Yu Oda staat op het programma, van hem speelde Looptail al eens Like a beautiful woman with dirty clothes. Daarmee besluiten wij deze uitzending - het stuk past er niet meer helemaal in, maar op 5 oktober in Korzo speelt Looptail van Yu Oda Behind the scene, gegarandeerd van begin tot eind.

Deze aflevering van Aktueel werd samengesteld door Peter van Amstel.

1. Klaas de Vries. Rotterdam string quartets - Strijkkwartet Nr. 1, I. Senza tempo (2007). 08:42
Doelenkwartet
Etcetera
2. Theo Verbey. Wie is er bang voor Nederlandse muziek? - Conciso, Tweede deel (1996). 05:46
Radio Kamerorkest onder leideing van Mark Foster
NM Classics
3. Robert Zuidam. McGonagall Lieder, nummer 3 - For two pianos and strings (2013). 06:25
Asko|Schönberg, pianoduo Post & Mulder onder leiding van Oliver Knussen
Challenge Classics
4. Noriko Koide. Gaudeamus muziekweek 2013 - Ensemble Gending - Omiushi (2012). 08:15
Ensemble Gending onder leiding van Jurrien Sligter
Gaudeamus muziekweek 2013
5. Wilbert Bulsink. SoundCloud - Prelude Nr. 2 (2003). 05:57
Nieuw Ensemble onder leiding van Ernst van Tiel
SoundCloud
6. Trevor Grahl. SoundCloud - Pierement parade (2012). 14:57
Continuüm Ensemble onder leiding van Brian Current
SoundCloud
7. Yu Oda. SoundCloud - Like a beautiful woman with dirty clothes (2012). 08:17
Looptail
SoundCloud

© Peter van Amstel - 2013