Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Aktueel - November Music 2013uitzending beluisteren

24/10/2013

Actuele muziek in soorten en maten

November MusicOp woensdag zes november stelt November Music in 's-Hertogenbosch de vijf muziekinstallaties van dit jaar in werking: in het Kruithuis, in het Stedelijk Museum. En in de Verkadefabriek, de uitvalsbasis van het festival. Daar, en in de Hervormde Kerk vlakbij, gaat donderdag het concertprogramma van start. Met de Philharmonie Zuidnederland die onder meer muziek van Robert Zuidam en Mayke Nas speelt; met ambient, jazz en soundscapes uit het hoge Noorden; met een kakelvers muziektheaterstuk van Heiner Goebbels door een uitgebreid ensemble Klang. Daarmee is op slag, en klip en klaar de toon gezet voor vier dagen 'muziek van nu door de makers van nu': actuele muziek in vele soorten en maten.

Robert Zuidam is de festivalcomponist van 2013. Zijn muziek en die van Heiner Goebbels waren dit jaar ook in andere belangwekkende concert- en festivalprogamma's te horen - en niet voor niets. Omdat Concertzender Aktueel aan beide heren al een gehele uitzending wijdde, in juni en in juli, slaan wij deze heren in deze aflevering over.

Scandinavië komt niet alleen op de eerste concertdag aan de beurt, in de loop van het festival presenteert November Music behalve Noordse jazz en soundscapes ook portretten van componisten uit Scandinavië. Een van hen is Bent Sorensen uit Zweden, van wie zowel een geluidinstallatie als muziek bij film te horen zullen zijn. Luistert u naar een eerder werk van Bent Sorensen, The deserted churchyardsuitgevoerd door het Cikada Ensemble uit Oslo.

Zoals gebruikelijk komen in November Music ook Nederlandse componisten, improvisatoren en installatiebouwers ruimschoots, aan bod. De namen Zuidam en Nas vielen al, ook Bram Stadhouders en Calliope Tsoupaki zijn dit jaar van de partij. In opdracht van het North Sea Jazzfestival schreef de Tilburgse jazzgitarist Bram Stadhouders in 2012 Henosis, een kloek werk voor het Nederlands Kamerkoor en zijn eigen improvisatietrio met gitaar en laptops, keyboard en basgitaar. Henosisis een verzameling soundscapes met de intensiteit van een vulkaanuitbarsting. Het werk telt negen delen en duurt ruim een uur (lees ook mijn interview met de componist). U hoort zodirect het eerste deel uit dit werk van Bram Stadhouders. Calliope Tsoupaki schreef voor het ensemble Nieuw Amsterdam Peil het muziekdrama Narcissus, Tanja Deurloo maakte daar een geurcompositie bij; zaterdag twee maal te horen en te ruiken in Den Bosch. Van Tsoupaki hoort u het eerste kwartier van Medea,een compositie uit 2012 gespeeld door Ensemble MAE.

De Amerikaanse minimalist Morton Feldman is de vertegenwoordiger van een oude garde die menigeen toch nog verrast. Zeker als het Brusselse videocollectief Visual Kitchen een videoprojectie bij zijn muziek maakt. Die combinatie is op zaterdagavond te zien en te horen, dan spelen cellist Arne Deforce en pianist Yutaka Oya van Morton Feldman Patterns in a chromatic field. Hier volg daaruit Page 26, Stave 1, Measure 1.

De band Ronin van de Zwitserse pianist Nik Bärtsch beweegt zich op de rand van compositie en improvisatie, en is onmiskenbaar schatplichtig aan de Amerikaanse minimalisten - het festival prijst de muziek van Bärtsch aan als minimalistische zenfunk; Ronin speelt die op piano, bas- en contrabasklarinet, bas en drums. Hier komt het nummer Modul 17 - Tokyo van de vorig jaar verschenen cd Ronin Live.

Op dezelfde avond als Ronin, op vrijdag, in het programmaonderdeel Colours of Improvisation, treedt Kayhan Kalhor op, de opvallendste Aziatische gast van November Music dit jaar. Kalhor is een door de wol geverfde bespeler van de kamancheh, een strijkinstrument uit de klassieke Perzische traditie waarin gecomponeerde en geïmproviseerde delen elkaar afwisselen. Op vrijdagavond speelt Kalhor met het jazztrio van Rembrandt Frerichs die welk vaker uitstapjes richting het Oosten maakt. Op zaterdag is de kemancheh-speler nogmaals te horen, dan met het Ragazze Kwartet. Dan staat de compositie Silent Cityvan de Iraniër op het programma, een werk dat hij eerder op cd zette met het Amerikaanse strijkkwartet Brooklyn Rider.

November Music duurt van zes tot en met tien november, het festival telt 49 verschillende, soms meermaals gespeelde concerten waaronder vijf voor kinderen, en vijf klankinstallaties. Daaruit kiezen is het moeilijkst op zondagmiddag, dan zijn aanbod en variatie het grootst. Kiezen voor het slotconcert op zondagavond is dan weer gemakkelijk: het muziektheaterstuk Songs of wars I have seenvan Heiner Goebbels, opgevoerd door Muziektheater Transparant, barokorkest B'Rock en het zanggezelschap I Solisti del Vento.

Luistert u in de tijd die nu nog rest nog naar Silent Cityvan Kayhan Kalhor, gespeeld door de componist op kamancheh en het strijkkwartet Brooklyn Rider.

Aktueel werd voor u samengesteld door Peter van Amstel.

1. Bent Sorensen. Birds and bells - The deserted churchyards (1999). 08:58
Cikada Ensemble
ECM Records
2. Bram Stadhouders. Henosis - Henosis (2013). 05:51
Bram Stadhouders & Nederlands Kamerkoor
Buzz
3. Calliope Tsoupaki. Medea - Medea (2012). 14:48
Calliope Tsoupaki & Ensemble MAE
Calliope Tsoupaki & Ensemble MAE
4. Morton Feldman. Patterns in a chromatic field - Page 26, Stave 1, Measure 1 (2009). 06:19
Arne Deforce & Yutaka Oya
Aeon
5. Nik Bärtsch. Ronin (Live) - Modul 17 - Tokyo (2012). 08:59
Ronin
ECM Records
6. Kayhan Kalhor. Silent City - Silent City (2008). 08:00
Kayhan Kalhor & Brooklyn Rider
World Village

© Peter van Amstel - 2013