Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Aktueel - Prijswinnaars en een querulantuitzending beluisteren

07/12/2013

Heel erg fijne ensembles

Frank ZappaOpgewekt en trots kondigde Frank Zappa zo de uitvoering aan van The Yellow Shark door Ensemble Modern, midden september 1992 in Frankfurt am Main. Maar Zappa was ziek, dit werd zijn laatste publieke optreden; ruim een jaar overleed hij. Als eerbetoon aan het enfant terrible van de Amerikaanse rockmuziek, aan de querulant die ook componeren kon, speelt ensemble Insomnio in december, precies twintig jaar na Zappa's overlijden, vijf maal zijn orkestcompositie The Yellow Shark. Daarover straks meer.

Deze en komende maand geven twee prille prijswinnaars acte de présence op de Nederlandse podia: componist Jan van de Putte en strijkkwartet Ragazze. Van de Putte krijgt op zaterdag 14 december uit handen van Henriëtte Post, de directeur van het Fonds Podiumkunsten, de Matthijs Vermeulenprijs voor Kagami-Jishi, een werk voor piano en orkest uit 2012. Diezelfde avond brengt het Asko|Schönberg Ensemble in Korzo, Den Haag, Van de Putte's compositie Bamboleamos no mundo in première. Enkele jaren geleden zette het Ensemble Van de Putte’s Es Schweigtop de plaat; daar kunt u nu naar luisteren.

De Anton Kersjesprijs, een onderscheiding voor uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek, gaat dit jaar naar het Ragazze Kwartet, de uitreiking is op zaterdag 30 november in het Amsterdamse Concertgebouw. Deze vier vrouwen, die in binnen- en buitenland furore maken met oude en nieuwe muziek, spelen tot en met 14 december samen met Slagwerk Den Haag in de voorstelling Home sweet home van muziektheatergezelschap Via Berlin. Eerder dit verscheen Ragazze's eerste cd met daarop het tweede strijkkwartet van eind-achttiende-eeuwer Joseph Haydn en het derde strijkkwartet van de begin-eenentwintigste-eeuwer Jörg Widmann. Luistert u nu naar dit Hunting Quartetvan Widmann, gespeeld door het Ragazze Kwartet.

Rockmuzikant Frank Zappa was zijn leven lang gefascineerd door zijn componerende tijdgenoten. In navolging van Varèse en Xenakis experimenteerde hij bijvoorbeeld volop met elektronica en geluidssynthese. Op verzoek van Ensemble Modern uit Frankfurt stelde Zappa in 1992 een ruim zeventig minuten durend concert samen, een combinatie van eerder gecomponeerde en nieuwe stukken, samengebracht onder de naam The Yellow Shark. Zappa dirigeerde in Frankfurt zelf een paar van de delen, maar de prostaatkanker waaraan hij leed speelde hem te veel parten en na enkele dagen vertrok hij noodgedwongen naar huis. Het Utrechtse ensemble Insomnio eert de twintig jaar geleden overleden componist en rockmuzikant met vijf uitvoeringen van zijn Yellow Shark.

Ensemble Modern zette The Yellow Shark in 1993 op een cd, samengesteld uit de concerten van het jaar daarvoor. U hoort er nu vijf nummers uit: Dog breath variations, Uncle meat, Outrage at Valdez, The girl in the magnesium dress en Be-bop tango. Ensemble Insomnio speelt The Yellow Sharkin zijn geheel, van 17 tot en met 30 december in achtereenvolgens Utrecht, Zeewolde, Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam.

Nu dan tenslotte Zappa's Exercise #4, ook uit The Yellow Shark.

Deze aflevering van Aktueel werd voor u samengesteld door Peter van Amstel.

1. Frank Zappa. The Yellow Shark - Intro Zappa (1993). 00:27
Ensemble Modern o.l.v. Peter Rundel
Universal Music Enterprises
2. Jan van de Putte. Schönberg Ensemble Edition - Es Schweigt (2006). 26:03
Schoenberg Ensemble o.l.v Reinbert de Leeuw
Etcetera
3. Jörg Widmann. Vivere - Hunting Quartet: 3rd String Quartet (2013). 10:55
Ragazze Quartet
Channel Classics
4. Frank Zappa. The Yellow Shark - Dog Breath Variations (1993). 02:07
Ensemble Modern o.l.v. Peter Rundel
Universal Music Enterprises
5. Frank Zappa. The Yellow Shark - Uncle Meat (1993). 03:00
Ensemble Modern o.l.v. Peter Rundel
Universal Music Enterprises
6. Frank Zappa. The Yellow Shark - Outrage At Valdez (1993). 03:27
Ensemble Modern o.l.v. Peter Rundel
Universal Music Enterprises
7. Frank Zappa. The Yellow Shark - The Girl In the Magnesium Dress (1993). 04:08
Ensemble Modern o.l.v. Peter Rundel
Universal Music Enterprises
8. Frank Zappa. The Yellow Shark - Be-Bop Tango (1993). 02:55
Ensemble Modern o.l.v. Peter Rundel
Universal Music Enterprises
9. Frank Zappa. The Yellow Shark - Exercise #4 (1993). 01:37
Ensemble Modern o.l.v. Peter Rundel
Universal Music Enterprises

© Peter van Amstel - 2013