Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Live - Gaudeamus Muziekweek 2013uitzending beluisteren

01/12/2013

Een prijs, twee eervolle vermeldingen

Tobias KlichDe Duitse componist Tobias Klich is dertig jaren oud. Drie jaar geleden won hij de prijs voor jonge componisten van de Landemusikrat Bremen; eervol genoeg, maar wel een lokale aangelegenheid. Vanaf dit jaar geniet hij internationale erkenning, door het winnen van de Gaudeamus Prijs 2013. De juryleden, de Nederlander Peter Adriaanse, de Belgische Annelies van Parys en de Rus Dmitri Kourliandski, nomineerden van de ruim tweehonderd componisten die stukken instuurden er dertien voor de prijs. Unaniem wezen zij Tobias Klich als winnaar aan.

"Hij is een echte verteller", vond de jury, "een componist met een maximum aan expressief potentieel, zijn muziek pakt de luisteraar direct. Zijn compositietechniek is consistent en leidt tot hoogst verzorgde, fantastische klanken". Tobias Klichs winnende compositie Grüntrübe ritornell beim verlassen des Territoriumsis is een werk voor geprepareerde versterkte gitaar en elektronica. Hij voerde het stuk zelf uit op vrijdag 6 september in de Utrechtse concertzaal Vredenburg Leeuwenbergh.

Behalve het winnende stuk stonden op zes september nog vier werken op het programma. U kunst nu luisteren naar twee daarvan: Order, part 1 van Esaias Järgenard uit Zweden uitgevoerd door fluitist Richard Craig en slagwerker Pontus Langedorf, en Our primary differencesvan de genomineerde Nederlander Gijs van der Heijden gespeeld door Ensemble Klang.

Twee van de dertien genomineerden voor de Gaudeamus Muziekprijs 2013 kregen een eervolle vermelding. De Spanjaard Abel Paúl was een van hen, luistert u naar zijn compositie The end of lines uitgevoerd door het Utrechtse ensemble Insomnio, opgenomen op zaterdag 7 september in de Utrechtse Geertekerk.

De Gaudeamus Prijs-winnaar van vorig jaar, de Duitser Konstantin Heuer, stuurde dit jaar een vioolconcert in; ook dit stuk speelde Insomnio afgelopen 7 september, met als soliste Mieko Kanno. Het derde werk op het programma was Half-glimpsedvan Wei-Chieh Liun uit Taiwan. De tweede eervolle vermelding was voor Emre Kaleli uit Turkije, zijn Il voto dell'innocenza werd op dinsdag 3 september in Rasa gespeeld door Modelo62. Daarop aansluitend kunt u luisteren naar Linariasvan de Argentijn Gonzalo Gimenez, eveneens uitgevoerd door Modelo62.

Inmiddels zijn de genomineerden voor de Gaudeamus Prijs 2014 al weer bekend: geen dertien zoals dit jaar, maar slechts vijf. Daarover te zijner tijd meer. Eerst zendt de Concertzender alle concerten van de laatste Muziekweek uit, in maandelijks een nieuwe aflevering van Live, voor u samengesteld door Peter van Amstel.

1. Tobias Klich. Gaudeamus Muziekweek 2013: Ensemble Klang - Grüntrübe ritornell beim verlassen des Territoriums (2013). 16:12
Tobias Klich
Concertzender, opname Cees Sterrenburg
2. Esaias Järgenard. Gaudeamus Muziekweek 2013: Ensemble Klang - Order, part 1 (2013). 28:49
Richard Craig, Pontus Langedorf
Concertzender, opname Cees Sterrenburg
3. Gijs van der Heijden. Gaudeamus Muziekweek 2013: Ensemble Klang - Our primary differences (2013). 07:24
Ensemble Klang
Concertzender, opname Cees Sterrenburg
4. Abel Paúl. Gaudeamus Muziekweek 2013: Insomnio - The end of lines (2013). 10:02
Insomnio
Concertzender, opname Richard de Gruyl
5. Konstantin Heuer. Gaudeamus Muziekweek 2013: Insomnio - Violin concerto (2013). 21:24
Insomnio
Concertzender, opname Richard de Gruyl
6. Wei-Chieh Liun. Gaudeamus Muziekweek 2013: Insomnio - Half-glimpsed (2013). 10:28
Insomnio
Concertzender, opname Richard de Gruyl
7. Emre Kaleli. Gaudeamus Muziekweek 2013: Modelo62 - Il voto dell'innocenza (2013). 11:05
Modelo62
Concertzender, opname Wijnand de Groot
8. Gonzalo Gimenez. Gaudeamus Muziekweek 2013: Modelo62 - Linarias (2013). 10:25
Modelo62
Concertzender, opname Wijnand de Groot

© Peter van Amstel - 2013