Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Aktueeluitzending beluisteren

19/01/2014

Red Sofa

Red SofaVan Vanessa Lann zijn binnenkort twee stukken te horen in de Red Sofa-serie van de Rotterdamse Doelen. Er zijn deze maand zelfs twee Red Sofa-afleveringen, de eerste op 21 januari met Sinfonia Rotterdam en fagottist Bram van Sambeek, de tweede op 25 januari met het Doelen Ensemble en het Doelen Kwartet. Vandaag muziek van de componisten die daarin te horen zijn: Vanessa Lann, Brett Dean, Toru Takemitsu en Robin de Raaff.

Voor 21 januari keer staan twee fagotconcerten op het programma, dat van van Mozart en een fonkelnieuw werk van Vanessa Lann. Luistert u nu naar een vioolsolo van deze in Nederland wonende componiste van Amerikaanse afkomst, The Key to the Fourteenth Vision uitgevoerd door Benjamin Schmid.Van zowel de Australiër Brett Dean als de Japanner Toru Takemitsu staat een strijkkwartet op het programma van het Red Sofa-concert op 25 januari, gevolgd door een stuk voor saxofoon en ensemble van de Nederlander Robin de Raaff.

De stukken hebben een dramatische lading. Dean schreef zijn compositie Eclipse naar aanleiding van de Tampa-crisis in 2001, toen een boot met Afghaanse vluchtelingen de Australische wateren binnenvoer. De Raaff schreef Megumi bij de gelijknamige film van Mirjam van Veelen over een in 1977 door Koreaanse spionnen ontvoerd dertienjarige Japans meisje. A way a lonevan Takemitsu is daarop dan weer een mooie aanvulling.

U kunt nu luisteren naar twee andere composities van Brett Dean: The Siduri Dances en het eerste deel uit Water Music. U hoort het Swedish Chamber Orchestra, eerst met fluitiste Sharon Bezaly en violist Brett Dean, en in het tweede stuk met het Rascher Saxophone Quartet.

De in 1996 overeleden componist Toru Takemitsu schreef in 1980 A way a lonevoor strijkkwartet, een jaar later verscheen zijn bewerking voor strijkorkest. U hoort nu de laatsgenoemde versie, uitgevoerd door het BBC National Orchestra of Wales onder leiding van Tadaaki Otaka. Het derde stuk op het programma van het Red Sofa-concert van 25 januari is van de hand van Robin de Raaff. Hij schreef de muziek bij de film Megumi van Mirjam van Veelen, een documentaire over persoonlijke tragedies en politieke spanningen tussen Korea en Japan na de ontvoering van het Japanse meisje Megumi in 1977. Het is muziek voor verschillende saxofoons die de stem van Megumi verklanken, en een klein ensemble. Luistert u nu naar een vroeger ensemblewerk van De Raaff, het eerste deel uit zijn Piano Concertogespeeld door Ralph van Raat en het Radio Kamerorkest.

Het programma met muziek van Brett Dean, Toru Takemitsu en Robin de Raaff is te horen op 25 januari in de Doelen, Rotterdam, en op 30 januari in de Toonzaal, Den Bosch. We besluiten deze aflevering van Aktueel met Passing birdvan Toru Takemitsu voor twee violen, gespeeld door ensembel Kaï.

Aktueel werd voor u samengesteld door Peter van Amstel.

1. Vanessa Lann. Don't Panic! 60 seconds for piano - DD (Double D) (2001). 01:01
Guy Livingston
WERGO 6649
2. Vanessa Lann. 24 Capriccios For Violin From The Netherlands - The Key to the Fourteenth Vision (1999). 02:47
Benjamin Schmid
NM Classics 92120
3. Brett Dean. Dean, B.: Water Music - Pastoral Symphony - the Siduri Dances - Carlo - The Siduri Dances (2009). 12:24
Sharon Bezaly, Brett Dean & Swedish Chamber Orchestra
BIS-CD-1576
4. Brett Dean. Dean, B.: Water Music - Pastoral Symphony - the Siduri Dances - Carlo - Water Music: I. Bubbling (2009). 09:03
Heinz Karl Gruber, Rascher Saxophone Quartet & Swedish Chamber Orchestra
BIS-CD-1576
5. Toru Takemitsu. Takemitsu: A String Around Autumn - A Way A Lone (2002). 14:24
BBC National Orchestra of Wales o.l.v. Tadaaki Otaka
BIS-CD-1300
6. Robin de Raaff. Robin de Raaff, Orchestral Works - Piano Concerto Part I (2006). 11:41
Ralph van Raat en het Radio Chamber Orchestra
Etcetera
7. Toru Takemitsu. Chamber Music - Passing Bird (1998). 03:49
Ensemble Kaï
BIS-CD-920

© Peter van Amstel - 2014