Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Aktueeluitzending beluisteren

19/01/2014

Pianohelden en jonge honden

Wilbert BulsinkDrie pianisten, vijf componisten die ook zelf musiceren en twee ensembles, sommigen van buitenlandse komaf maar allemaal werkzaam op Nederlandse bodem, bevolken deze aflevering van Aktueel. De komende weken is muziek van Jessica Sligter, Wilbert Bulsink, Noriko Koide, Rutger Zuyderveld en Huib Emmer herhaaldelijk te horen op diverse podia. Zij zingen en spelen die zelf, of ensemble Looptail neemt hun muziek voor zijn rekening. Maar we beginnen met de drie pianisten: Saskia Lankhoorn, Tomoko Mukaiyama en en Gerard Bouwhuis.

Saskia Lankhoorn, de vaste pianisie van ensemble Klang, speelt binnenkort een zeer gevarieerd soloprogramma dat bestaat uit nieuwe stukken van vier componisten, onder wie Noriko Koide en Peter Adriaansz. Koide komt straks aan bod, luistert u nu naar een gedeelte van een eerder werk van Peter Adriaansz, Wave 3, gespeeld door Ensemble Klang.

Pianiste Tomoko Mukaiyama combineert haar optredens graag met installaties, opgetrokken uit bijvoorbeeld honderden schoenen of duizenden zijden jurkjes, Zij werkt samen met manequins, videokunstenaars of, zoals ook in haar komende performance, met dansers. Shirokuro betekent wit-zwart, vrij vertaald: contrast. Het is de naam voor de dansvoorstelling die de pianiste maakte met choreografe Nicole Beutler. Mukaiyama koos daarvoor twee stukken van de Russische componiste Galina Oestvolskaja: de Pianosonatesnummer vijf en zes.

Nummer zes zette zij zelf al eens op de plaat, u kunt nu luisteren naar nummer vijf, gespeeld door de Russische pianist Oleg Malov.

Begin februari is Mukayiama op tournee in Japan, met in haar gezelschap collega-pianist Gerard Bouwhuis. Eenmaal weer thuis laat hij ook snel weer van zich horen, eerst met muziek van onder anderen Huib Emmer en later als gast in de Splendor Salon. Emmer schreef een nieuw werk voor piano en elektronica, daartoe geïnspireerd door de beschrijving van een muziekstuk, die hij las: 'snijdend maar pijnloos wegens een vlijmende scherpte; vernietigend schoon.'

Hier komt een gedeelte van een vroeger werk van Huib Emmer, Glorious Stranger, gespeeld door saxofonist Peter van Bergen, pianist Gerard Bouwhuis, bassist Patricio Wang, de componist bedient de elektronica.

Het nieuwe Amsterdamse podium Splendor is een zaal om in de gaten te houden. Op 6 februari is daar film met soundtrack te zien en te horen die Wilbert Bulsink en Koen Kaptijn onlangs maakten. Een stuk van Bulsink is straks te horen, nu eerst een nummer van zangeres Jessica Sligter, met wie toetsenist Bulsink sinds kort een duo vormt. Het nummer heet Fear.

Luistert u nu naar Drapevan Rutger Zuydervelt, uitgevoerd door klarinettist Gareth Davis en Machinefabriek.

De namen vielen al eerder: Wilbert Bulsink in combinatie met zangeres Jessica Sligter, en Noriko Koide met pianiste Tomoko Mukaiyama. Ensemble Looptail dat de komende weken drie maal optreedt, speelde hun muziek tijdens de afgelopen Gaudemaus Muziekweek; de Concertzender maakte er opnamen van.

Looptail speelt nu voor u Prelude for an impossibility van Wilbert Bulsink, en Paradise fishes, brilliant nightvan Noriko Koide.

Alle concertinformatie kunt u zoals gebruikelijk nalezen op onze website. Deze aflevering van Aktueel werd voor u samengesteld door Peter van Amstel.

1. Peter Adriaansz. Waves - Wave 3 (2007). 05:00
Ensemble Klang
Ensemble Klang
2. Galina Ustvolskaya. Galina Ustvolskaya: Piano Sonatas - Piano Sonata No. 5 (1986) (1994). 15:00
Oleg Malov
Megadisc
3. Huib Emmer. Modern Compositions - Glorious Stranger (2001). 08:00
Huib Emmer, Peter van Bergen, Gerard Bouwhuis, Patricio Wang
IKZI 001
4. Jessica Sligter. Fear And the Framing - Fear (Holland 2011) (2012). 04:04
Jessica Sligter
Grappa Musikkforlag AS
5. Rutger Zuydervelt. Dutch Jazz & World Meeting 2010 - Drape (2009). 04:55
Gareth Davis & Machinefabriek
MCN 1007
6. Wilbert Bulsink. Gaudeamus Muziekweek 2013 - Looptail - Prelude for an impossibility (2012). 09:32
Looptail
Concertzender, opname Wijnand de Groot
7. Noriko Koide. Gaudeamus Muziekweek 2013 - Looptail - Paradise fishes, brilliant night (2012). 06:26
Looptail
Concertzender, opname Wijnand de Groot

© Peter van Amstel - 2014