Peters actuele website is
tetterettet.net
archief titels & intro's
 
reportages
interviews
artikelen
recensies
radioprogramma's
flyers, affiches
 
texts in English reportages
interviews
articles
 

mail naar Peter  
cv, werk, et cetera
 

 

 

Music: World Series

01/05/2008

Muzikale koppelaars in Utrecht

Een beetje riskant is het altijd wel, zo’n concert na niet meer dan drie, vier repetities. Al bijna tien jaar lang brengt de Music: World Series musici uit de hele wereld samen. Eisen aan de deelnemers: goede zin, enthousiaste inzet en improvisatievermogen. Spelregels: luisteren en reageren, geven en nemen. Resultaat: frisse, verrassende, ongehoorde muziek, enkele diepte- en vele hoogtepunten, en vooral groot speelplezier.

De Music: World Series (M:WS) werd uit nieuwsgierigheid geboren. In Utrecht, eind vorige eeuw, toen combinaties van jazz en wereldmuziek nog ongewoon waren, vroegen jazzbassist Tjitze Vogel en gelijkgestemde collega’s zich af hoe een flamencogitarist, een Afrikaanse percussionist, een jazzbassist en een accordeonist samen zouden klinken. En een saxofoonsolo met tabla en sitar? Proberen maar was het devies, sindsdien brachten Vogel en de zijnen ongeveer tweehonderd verschillende musici uit meer dan vijftig landen samen in gedurfde combinaties. Die speelden alleen al op het SJU-jazzpodium ruim zeventig concerten, en in de loop der jaren steeds vaker ook nog eens tientallen buiten Utrecht.

Bassist Vogel is van alle markten thuis, zijn ervaring met jazz, gecomponeerde muziek, en (een beetje) pop en rock zet hij graag in voor ontmoetingen met Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse, Arabische en Turkse, Indiase en Chinese, Russische of Europese muzikanten. Die passie deelt hij met fluitist Mark Alban Lotz en met de rietblazers Steven Kamperman en Henk Spies; samen met producente Ineke Smits zijn zij de drijvende krachten achter de M:WS.

Kamperman combineert vrijbuiterige jazz met solide Afrikaanse ritmes in zijn band M.O.T. (Modern Madness or Tribal Truth). Met de Turkse saz- en udspeler Behsat Üvez leidt hij trio Baraná en het achtkoppige Baraná & Co. Fluitist Lotz speelt met musici uit de hele wereld, hij legt een extra warme belangstelling voor Cubaanse muziek aan de dag. Spies speelt nu eens met Afrikanen en Surinamers, dan weer met Rajasthanen en Hongaren, en is de bassaxofonist van het Global Village Orchestra dat tien musici uit acht landen telt. Tjitze Vogel leidt dit orkest; musici uit het Global Village Orchestra waren in de beginjaren de steunpilaren van de M:WS.

In november 1998 begon het experiment met om de twee, drie weken een zondagavondconcert op het SJU-jazzpodium. De combinaties van Russen met Afrikanen, Turken en Marokkanen met Nederlanders, van Indiase sitar met viool en contrabas sloegen aan, luisteraars wisten soms niet wat ze hoorden. Utrechts Nieuwsblad-journalist Jeroen de Valk bijvoorbeeld repte van ‘een wonderlijk kwintet met twee Nederlanders, twee Indiërs en een Afrikaans georiënteerde Antilliaan waarin op verbluffende wijze alles in elkaar greep.’ Hij ontdekte: ‘De tabla is het hoogbegaafde kind van het slagwerkassortiment, een klein, onaanzienlijk trommeltje met onverwachte mogelijkheden.’

De mogelijkheden waren nog lang niet uitgeput, meer wonderen volgden. De activiteiten in de SJU werden uitgebreid met maandelijkse sessies voor liefhebbers en concerten door amateurs. Balkankoren en klezmergroepjes maakten er op zaterdagavonden hun opwachting, of het Trio Joy, Simone en Annemarie. De beroepsmuzikanten, onder wie velen van wereldformaat, speelden op iedere derde donderdag van de maand onder nieuwsgierig makende titels zoals Van Rajastan naar het Wilde Westen, Ramesh Shotham's Global Tala, of Wu, Xu & the Two Al's. Nu bekende namen als Mola Sylla, Sandip Bhattacharya, Alexei Levin en Monica Akihari gingen erachter schuil, en die van doorgewinterde jazzmusici als drummer Michael Baird, cellist Ernst Reijseger en gitarist Anton Goudsmit

De sessies en amateurconcerten werden in 2006 overgenomen door de SJU, en sindsdien presenteert de Music: World Series vier concertseries per jaar. Nu met concerten op verschillende podia in Nederland waaronder het Haagse, meeproducerende Korzo, het Tropentheater in Amsterdam en steevast ook het SJU-jazzpodium. Met het Oeigoers-Chinees-Nederlandse programma Kashgar Express, eerder deze maand, zit dit seizoen er voor de Music World Series op. Maar 2008-2009 staat alweer op de rol: CaboCubaJazz, Gandhi Bazaar, Mystic Voices en Arabesque. Sommige van de dan samenspelende musici hebben elkaar nu nog nooit ontmoet. Dat hoort bij het spel van confronteren, combineren en improviseren, het biedt weer kans op onverwachte vondsten en onvermoede mogelijkheden.

© Peter van Amstel - 2008